Śniadania
dostępne codziennie w godzinach 09:00 – 12:00
Szakszuka z dwoma wegańskimi „jajkami”, podana z paprykowym humusem i chałką (GF)
To popularne na Bliskim Wschodzie danie z papryki, pomidorów i cebuli jest idealne na rozpoczęcie dnia. Smakowite, aromatyczne i zjawiskowo zaprezentowane w towarzystwie jajka z… No właśnie, może spróbujesz zgadnąć, z czego zrobiliśmy wege jajo? W wersji bezglutenowej serwujemy bez pieczywa.
Omlet w stylu greckim GF
Delikatny omlet z mąki gryczanej, ryżowej i cieciorki wspaniale komponuje się z sosem Tzatziki, świeżymi pomidorami, ogórkiem, rukolą, czarnymi oliwkami i wegańską fetą, odżywiając przy tym zarówno ciało jak i duszę.
Chałka z marynowanym jackfruitem
Z pieczarkami, paprykowym humusem, karmelizowaną cebulą, ogórkiem, pomidorem i sałatą.
Tofucznica (GF)
Na cebuli ze szczypiorkiem, podana z sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych, pesto bazyliowym i chałką
Naleśniki
Z domowej roboty kremem czekoladowym, serkiem z nerkowców, bitą śmietaną z soczewicy, sosem truskawkowym i świeżymi owocami.
Czekoladowy Gofr GF
Z twarożkiem z orzechów nerkowca, sosem wiśniowym, bitą śmietaną z soczewicy i świeżymi owocami
Makaronik z Monsieur Armand GF
Tego w Polsce jeszcze nie było! W 100% roślinne makaroniki wykonane z pieczołowitością i miłością przez Armanda, francuskiego cukiernika, który od lat zajmuje się tworzeniem tych cud. Do wyboru aż sześć smaków.
Na pierwszy głód
Zupa dnia GF
Zupa Ban-Tai GF
Tajska zupa bananowa to absolutny hit Manny! Już tyle razy go- ście dzwonili z zapytaniem, kiedy to cudo wróci, że postanowili-śmy spełnić Wasze życzenie. Jeśli zatem czujesz zew kulinarnej przygody, koniecznie zamawiaj Ban-Tai. Nie zawiedziesz się.
Foie gras z soczewicy i trufli podany z chrupiącym pieczywem
Delikatny pasztet z nie-gęsiny pokryty warstwą nie-gęsiego tłuszczyku jest idealny w każdym calu i jesteśmy przekonani, że podbije Wasze serce!
Tajskie spring rollsy
Kilka lat temu Ania wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Chiang Mai w Tajlandii i to w ich trakcie przekazano jej sekrety tej przystawki. Poczyniliśmy w nich dosłownie kilka zmian, by dodać aromatyczności farszowi. Efekt jest obłędny!
Tatar z buraka i suszonych pomidorów, podany z orzechami włoskimi i rukolą (na zimno) GF
Buraki to takie cudowne jesienno-zimowe warzywo, że nie sposób było go nie umieści w naszej karcie. W tym zestawie doprawione są niczym tatar, tworząc delikatną przystawkę, którą idealnie dopełnia ostrość rukoli.
Smalec z białej fasoli i śliwek podany z chrupiącym pieczywem
Może i nie jesteśmy zbyt skromni, ale ten smalec to najsmaczniejsze smarowidło na świecie! To cudo powinno zajadać się na wiadra, a nie jako małą przystawkę! Jest idealne na śniadanie, obiad i kolację. W sumie to po co Ci jakieś inne dania, gdy to jest obłędne???
Dania główne
Burger 6.0
Kotlet z soi, fasoli i zataru, któremu towarzyszy puszysta chał- ka, sos BBQ z suszoną śliwką, „ser” typu Cheddar, marynowany i grillowany ananas, świeże warzywa i sojonez o smaku mango i chilli. Wszystko podane z łódeczkami ziemniaczanymi i do- mowej roboty keczupem.
(Wymiana łódeczek na frytki z batatów – dopłata 5 zł)
„Kaczka” w sosie słodko-kwaśnym z warzywami, podana z ryżem basmati
W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych. Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar, albo jakaś inna Złota Palma.
Makaron chow mein z woka z boczniakami i warzywami w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego i trufli
Głęboki aromat sosu idealnie podkreśla smak mięsistych boczniaków, nadając temu daniu nieoczywisty acz wyraźny i głęboki charakter. Zdecydowanie warto spróbować!
Kalafior panierowany podany w sosie migdałowo szafranowym z ryżem pulao GF
To danie zrobiło absolutną furorę na Walentynki w 2023! Szafranowy aromat, delikatny sos, obłędnie przyrządzony kalafior, który rozpływa się w ustach i ryż pulao, za który można umrzeć! Nic tylko cieszyć się każdym kawałkiem!
Wrap w stylu włoskim, podany z sałatką ze szpinaku i pieczonego czosnku, łódeczkami ziemniaczanymi i bazyliowym sojonezem GF
Z włoskich wakacji pan Wrap przywiózł z sobą grillowane wa- rzywa: cukinię, czerwoną paprykę, bakłażana, cebulę i słodki ziemniak. Dodał do tego pesto-majo, sojonez Chipotle, rukolę, świeżą bazylię i wegańską fetę i stwierdził, że to jest tak pysz- ne i kolorowe, że w ten sposób zawojuje świat. Czy mu się to uda? Wszystko zależy od Ciebie! (Wymiana łódeczek na frytki z batatów – dopłata 5 zł)
Stek z kalafiora GF
Marynowany i pieczony stek z kalafiora pokryty wegańskim serem, podany na sosie pomidorowo-cieciorkowym, z chru- piącymi boczniakami, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym jabłkiem w rozmarynie, serwowany z domowej roboty pesto bazyliowo- migdałowym.
Rewelacja!
Indyjskie kofty z tofu i śliwką w aksamitnym sosie z kozieradki, podane z ryżem pulao GF
W zeszłym roku delegacja Manny wzięła udział w szkoleniu kulinarnym, które prowadził jeden z najlepszych szefów kuchni indyjskiej w Londynie. To właśnie on nauczył nas jak przygotować aromatyczne i boskie roślinne kofty w gęstym sosie na bazie kozieradki. Czy w Mannie można spróbować indyjskiego dania, które będzie konkurować z najlepszymi autentycznymi restauracjami Indii? Challenge accepted!
Zielony Bowl
Zamysł tego bowla to dużo białka i dużo warzyw w kolorze zielonym i żółtym. Podstawą jest tu komosa ryżowa, a na niej podajemy humus z bobu, marynowany kalafior, edamame (czyli ziarna młodej fasoli sojowej), szparagi, groszek cukrowy, burak złoty, świeży ananas, kiełki pora, pokruszone pistacje i mięta. Wszystko polane orzeźwiającym sosem z marakui.
Kolorowy Bowl GF
Kolorowy ciepło-zimny bowl na bazie komosy ryżowej z marynowanym jackfruitem, paprykowym humusem, edamame, czerwoną kapustą, pieczarkami, marchewką, marynowanym ogórkiem, cukinią i tajskim sosem z masła orzechowego. Jest bogato, zdrowo i przepysznie!
Sałatka Cezar
Tego klasyka nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. W naszej wersji sos cesarski zrobiony jest z sojonezu i orzechów nerkowca, a zamiast kurczaka podajemy marynowane tofu. Do tego chrupiące grzanki, sałata rzymska i pyszna, pełnowartościowa sałatka gotowa.
Marokańska sałatka z bulguru z warzywami, daktylami i ziarnami granatu w limonkowo
– miętowym dressingu
Rozsiądź się wygodnie, zamknij oczy i przenieś się myślami do krainy tysiąca i jednej nocy. Na pięknym talerzu podano Ci właśnie odświeżającą i pożywną sałatkę. Co dzieje się dalej? Może nam opowiesz? 🙂
Dania dla dzieci
Nie jestem głodny
Penne z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Nie lubię tego
Mac n Cheese, czyli makaron penne z roślinnym sosem serowym.
Obojętnie mi
Quesadilla z wegańskim „serem”, sosem koperkowym, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Desery
Czekoladowa tarta z nutellą, podana z bitą śmietaną i owocami GF
Ten przepiękny baton to istna rozkosz dla podniebienia! Na dole mamy kruche ciasto z migdałów, następnie warstwę daktylowego kajmaku, nutellę z orzechów nerkowca, a na górze puder z pistacji i orzechów pekan. Niebo w gębie!
„Sernik” baskijski na kruchym spodzie z polewą ze słonego karmelu, podany z sosem truskawkowym GF
Jesteśmy absolutnie pewni, że tak puszystego i aksamitnego wegańskiego sernika jeszcze nie jadłeś. To po prostu trzeba spróbować!
Panna cotta śmietankowa z sosem z marakui GF
Delikatny włoski klasyk w wegańskiej odsłonie.
Panna cotta malinowa z sosem z białej
czekolady GF
Zrobiona na śmietanie z soczewicy wegańska panna cotta,, podana z sosem z białej czekolady i świeżymi owocami będzie idealnym zwieńczeniem każdego posiłku.
Truskawkowy Raj GF
Deser lodowy w pucharku z gałką lodów waniliowych, gałką sorbetu truskawkowego, bitą śmietaną, sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Tak właśnie wygląda truskawkowy raj!
Makaronik z Monsieur Armand GF
Tego w Polsce jeszcze nie było! W 100% roślinne makaroniki wykonane z pieczołowitością i miłością przez Armanda, francuskiego cukiernika, który od lat zajmuje się tworzeniem tych cud. Do wyboru aż sześć smaków.
Napoje
Napoje bezalkoholowe
Wyciskany sok z pomarańczy 250 ml
Domowa lemoniada „jednorożec”Z herbatą butterfly, cytryną, syropem z bzu & płatkami róży
On lemon kola 330 ml
On lemon kola zero 330 ml
Tłoczony sok z jabłek (100%) 250ml
Tłoczony sok marchewki i jabłka (75% jabłek, 25% marchewek) 250 ml
Woda gazowana 330 ml
Smoothie śniadaniowe 300 ml NOWOŚĆ!
Smoothie zimowe 300 ml NOWOŚĆ!
Smoothie mango 300 ml NOWOŚĆ!
Alkohole (25 ml)
Żubrówka biała
Żubrówka z trawą żubrową
Gin lubuski
Goldwasser
Bacardi Rum
Bacardi Black Rum
Johnnie Walker
Jack Daniel’s
Kawa
Espresso
Podwójne espresso
Americano
Latte / Cappucino
Flat White
Espresso Tonic
Piwo
Złote Lwy 500 ml
Pszeniczniak 500 ml
Marango (piwo z sokiem z marakui i mango) 500 ml
APA 500 ml
Cydr jabłkowy 330 ml
Piwo bezalkoholowe 500 ml
Herbaty
Kubek 350 ml lub dzbanek 700 ml
Czarna Yunnan Imperial
Słodko-korzenny smak tej klasycznej czarnej herbaty doskonale pasuje do większości dań manny, szczególnie tych azjatyckich i z fasolą.
Zielona herbata Sencha
Ta klasyczna japońska herbata najwyższej jakości pochodzi z regionu shizuoka u stóp góry fidżi. Ma dobrze rozwinięte ciemnozielone listki i daje delikatny jasnozielony kolor naparu.
Mangobella (zielona)
Słodkie, aromatyczne mango doskonale podkreśla smak zielonej herbaty. Lekko kwaskowata mirabelka przydaje tej kompozycji nieco pikanterii, a płatki kwiatów chabru i nagietka cieszą oczy swoją żywą barwą.
Pocałunek gejszy (zielona)
Tajemniczy powiew dalekiego wschodu, zaklęty w doskonałej mieszance zielonych herbat. Delikatne płatki japońskiej magnolii, czerwone płatki bławatków, kawałki malin i truskawek oraz owoce czarnego bzu uwiodą każdego smakosza!
Aloha vera (zielona)
Słoneczne i owocowe nuty granatu przeplatają się z cudownie orzeźwiającym aromatem aloesu. Do tego daktyle, kandyzowany ananas.
Pu erh (mango i truskawka)
Właściwości zdrowotne pu erh znane są od tysiącleci. Ta herbata idealnie pasuje do cięższych potraw, na przykład spring rollsów i burgerów. Owoce mango, truskawki oraz kawałki wanilii nadają jej orzeźwiającej delikatności.
Wichrowe wzgórza (biała)
Wyjątkowa mieszanka chińskich białych herbat o kwiatowym aromacie róży i jaśminu i lekko owocowym smaku ze świeżą nutą cytryny. Jej zniewalający zapach i delikatny smak przypomina owiewane wiatrem kwitnące górskie łąki.
Oolong syrop klonowy z orzechami
Syrop klonowy często nazywany jest złotem kanady. Idealny do deserów z orzechami, świetnie sprawdza się także w połączeniu z kwiecistą czerwoną herbatą oolong. Aksamitny posmak tego naparu pozostaje na długo w pamięci. Jest w nim coś baśniowego, onirycznego i … uzależniającego :-).
Przysmak koali (roibush)
Afrykański napar, który korzystnie wpływa na zdrowie. Świeżość eukaliptusa, słodycz brzoskwini i słodko-kwaśny smak pomarańczy dają tej herbacie wyjątkowy aromat.
Joga tea (ziołowa)
Klasyczna ajurwedyjska receptura na bazie pokrzywy, cynamonu, imbiru, goździków, białego pieprzu i kardamonu znana jest w indiach od stuleci. Herbata doskonała na każdą porę dnia i roku.
Zaklinacz czasu (ziołowa)
Trawa cytrynowa, liście pokrzywy, skórki dzikiej róży, kostki jabłka, grecka herbata górska, plasterki jabłka, różowe i żółte pączki róży – czyż to nie skład idealny? Ten napar smakuje wspaniale, a to że ma dodatkowo wartości lecznicze? To tylko mały bonus ;).
Boska jak diabli (owocowa)
Wspaniała orzeźwiająca herbata o intensywnym pomarańczowym kolorze. Jędrne cząstki mandarynek, kwaśne, chrupkie jabłuszka, a to wszystko podkręcone pikantnym smakiem bergamoty. Pozwól się przenieść w stronę nieba żółto-pomarańczowemu, niczym ostatnie promienie słońca, naparowi.