Śniadania
dostępne codziennie w godzinach 10:00 – 12:00
Szakszuka z dwoma wegańskimi „jajkami”, podana z chałką (GF)
To popularne na Bliskim Wschodzie danie z papryki, pomidorów i cebuli jest idealne na rozpoczęcie dnia. Smakowite, aromatyczne i zjawiskowo zaprezentowane w towarzystwie jajka z… No właśnie, może spróbujesz zgadnąć, z czego zrobiliśmy wege jajo? W wersji bezglutenowej serwujemy bez pieczywa.
Dodaj 100g tofucznicy w cenie 12 zł.
Omlet w stylu greckim GF
Delikatny omlet z mąki gryczanej, ryżowej i cieciorki wspaniale komponuje się z sosem Tzatziki, świeżymi pomidorami, ogórkiem, rukolą, czarnymi oliwkami i wegańską fetą, odżywiając przy tym zarówno ciało jak i duszę.
Chałka z tofucznicą
roszponką, pomidorem szczypiorkiem i wegańskim masłem, podana z sałatką i sojonezem bazyliowym.
Naleśniki
Z domowej roboty kremem czekoladowym, serkiem z nerkowców, bitą śmietaną z soczewicy, sosem truskawkowym i świeżymi owocami.
Czekoladowy Gofr GF
Z twarożkiem z orzechów nerkowca, sosem wiśniowym, bitą śmietaną z soczewicy i świeżymi owocami
Makaronik z Monsieur Armand GF
Tego w Polsce jeszcze nie było! W 100% roślinne makaroniki wykonane z pieczołowitością i miłością przez Armanda, francuskiego cukiernika, który od lat zajmuje się tworzeniem tych cud. Do wyboru aż sześć smaków.
Zupy
Zupa dnia GF
Codziennie inna zupa, o której z wielką chęcią opowie Ci nasza obsługa.
Krem borowikowo-pieczarkowy, podany z grzankami i oliwą rozmarynową GF
Wyobraź sobie, że idziesz do lasu jesienną porą. Czujesz ten zapach mchu i liści? Widzisz te dorodne borowiki? Jak je zbierzesz i nam przyniesiesz, to zrobimy ci zupę. No dobra, już ją zrobiliśmy i jest pyszna. Nic tylko zamawiać!
Talerzyki na ciepło
Kluski śląskie z sosem grzybowym GF
Tutaj wracamy do smaków dzieciństwa. Bo dla nas kluski to ciepło domu, poczucie bezpieczeństwa, brak problemów i cieszenie się z małych rzeczy. A jeśli te kluski wyszły spod rąk naszej utalentowanej szefowej kuchni, możemy mieć pewność, że wszystko w tym daniu będzie się zgadzać.
„Ryba” z jackfruita podana z sosem tatarskim GF
Och, uwielbiamy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych! Tym razem na tapetę wzięliśmy rybę, która w tym przypadku zrobiona jest z jackfruita i nori, podana w autorskiej panierce z domowym sosem tatarskim.
Saag Aloo GF
Indyjskie pieczone ziemniaki podane z młodym szpinakiem (do tego dania polecamy domówić chlebek lub porcję ryżu).
Muszle
Makaronowe muszle nadziewamy pastą z pieczonej dyni, pomidorów suszonych, słonecznika i tofu, podajemy na sosie pomidorowo-bazyliowym z chimichurri i posypujemy parmezanem.
Tajskie spring rollsy (2 szt)
Kilka lat temu Ania wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Chiang Mai w Tajlandii i to w ich trakcie przekazano jej sekrety tej przystawki. Poczyniliśmy w nich dosłownie kilka zmian, by dodać aromatyczności farszowi. Efekt jest obłędny!
Talerzyki na zimno
Roladki z bakłażana (3 szt) GF
Marynowany w pietruszce, czosnku i przyprawach pieczony bakłażan nadziewamy serkiem z nerkowców i kładziemy na humusie z orzechów włoskich. Posypujemy świeżym granatem i orzechami włoskimi i voila! Pyszność gotowa!
Foie gras z soczewicy i trufli podany z chrupiącym pieczywem
Delikatny pasztet z nie-gęsiny pokryty warstwą nie-gęsiego tłuszczyku jest idealny w każdym calu i jesteśmy przekonani, że podbije Wasze serce!
Tatar z buraka i suszonych pomidorów, podany z orzechami włoskimi i rukolą (na zimno) GF
Buraki to takie cudowne jesienno-zimowe warzywo, że nie sposób było go nie umieści w naszej karcie. W tym zestawie doprawione są niczym tatar, tworząc delikatną przystawkę, którą idealnie dopełnia ostrość rukoli.
Marokańska sałatka z quinoa z warzywami,
daktylami i ziarnami granatu w limonkowo –
– miętowym dressingu GF
Rozsiądź się wygodnie, zamknij oczy i przenieś się myślami do krainy tysiąca i jednej nocy. Na pięknym talerzu podano Ci właśnie odświeżającą i pożywną sałatkę. Co dzieje się dalej?
Może nam opowiesz? 🙂
Smalec z białej fasoli i śliwek podany z chrupiącym pieczywem
Może i nie jesteśmy zbyt skromni, ale ten smalec to najsmaczniejsze smarowidło na świecie! To cudo powinno zajadać się na wiadra, a nie jako małą przystawkę! Jest idealne na śniadanie, obiad i kolację. W sumie to po co Ci jakieś inne dania, gdy to jest obłędne???
Dania główne
Burger 6.0
Kotlet z soi, fasoli i zataru, któremu towarzyszy puszysta chał- ka, sos BBQ z suszoną śliwką, „ser” typu Cheddar, marynowany i grillowany ananas, świeże warzywa i sojonez o smaku mango i chilli. Wszystko podane z łódeczkami ziemniaczanymi i do- mowej roboty keczupem.
(Wymiana łódeczek na frytki z batatów – dopłata 5 zł)
„Kaczka” w sosie słodko-kwaśnym z warzywami, podana z ryżem basmati
W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych. Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar, albo jakaś inna Złota Palma.
Makaron chow mein z woka z boczniakami i warzywami w delikatnym sosie na bazie mleka kokosowego i trufli
Głęboki aromat sosu idealnie podkreśla smak mięsistych boczniaków, nadając temu daniu nieoczywisty acz wyraźny i głęboki charakter. Zdecydowanie warto spróbować!
Koko-Miso Nie-Ramen GF
W tym daniu inspirujemy się ideą ramenu, czyli stworzyliśmy dużą, pożywną zupę z makaronem, która wystarczy jako sycące danie główne. Nasz bulion nie jest jednak przygotowany w oparciu o klasyczną recepturę. Jest to wariacja naszej szefowej kuchni, która powstała w oparciu o dwa podstawowe składniki: miso oraz kokos. Czy przypadnie Tobie do gustu? Nie możemy się doczekać Twojej opinii!!!
Stek z kalafiora GF
Marynowany i pieczony stek z kalafiora pokryty wegańskim serem, podany na sosie pomidorowo-cieciorkowym, z chru- piącymi boczniakami, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym jabłkiem w rozmarynie, serwowany z domowej roboty pesto bazyliowo- migdałowym.
Lasagne Bolognese bez makaronu GF
Pierwszy raz zrobiliśmy to danie na Walentynki w ramach menu degustacyjnego i… goście oszaleli! Praktycznie każdy pytał, czy będzie ono na stałe w karcie. Zajęło nam to trochę czasu, ale jest! I jest absolutnie obłędne! Połączenie sosu Bolognese z czerwonym winem, selerem, bakłażanem, kokosowym beszamelem i wegańską fetą jest absolutnie uzależniające! Można jeść i jeść…
Kalafior panierowany podany w sosie migdałowo szafranowym z ryżem pulao GF
To danie zrobiło absolutną furorę na Walentynki w 2023! Szafranowy aromat, delikatny sos, obłędnie przyrządzony kalafior, który rozpływa się w ustach i ryż pulao, za który można umrzeć! Nic tylko cieszyć się każdym kawałkiem!
Indyjskie kofty z tofu i śliwką w aksamitnym sosie z kozieradki, podane z ryżem pulao GF
Dwa lata temu delegacja Manny wzięła udział w szkoleniu kulinarnym, które prowadził jeden z najlepszych szefów kuchni indyjskiej w Londynie. To właśnie on nauczył nas jak przygotować aromatyczne i boskie roślinne kofty w gęstym sosie na bazie kozieradki. Czy w Mannie można spróbować indyjskiego dania, które będzie konkurować z najlepszymi autentycznymi restauracjami Indii? Challenge accepted!
Sałatka Cezar
Tego klasyka nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. W naszej wersji sos cesarski zrobiony jest z sojonezu i orzechów nerkowca, a zamiast kurczaka podajemy marynowane tofu. Do tego chrupiące grzanki, sałata rzymska i pyszna, pełnowartościowa sałatka gotowa.
Dania dla dzieci
Nie jestem głodny
Penne z sosem bolognese.
Nie lubię tego
Mac n Cheese, czyli makaron penne z roślinnym sosem serowym.
Obojętnie mi
Quesadilla z wegańskim „serem”, sosem koperkowym, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Desery
Czekoladowy mus, podany z bitą śmietaną i owocami GF
Ten przepiękny mus to istna rozkosz dla podniebienia! Bogaty, aksamitnie gładki, mocno czekoladowy deser nie jest ani za duży, ani za mały. Wprost idealny jako zakończenie mannowej uczty.
Panna cotta śmietankowa z sosem z wiśni GF
Delikatny włoski klasyk w wegańskiej odsłonie.
„Sernik” baskijski na kruchym spodzie z polewą ze słonego karmelu, podany z sosem truskawkowym GF
Jesteśmy absolutnie pewni, że tak puszystego i aksamitnego wegańskiego sernika jeszcze nie jadłeś. To po prostu trzeba spróbować!
Wegański makaronik z Monsieur Armand GF
Tego w Polsce jeszcze nie było! W 100% roślinne makaroniki wykonane z pieczołowitością i miłością przez Armanda, francuskiego cukiernika, który od lat zajmuje się tworzeniem tych cud. Do wyboru aż sześć smaków.
Napoje
Napoje bezalkoholowe
Wyciskany sok z pomarańczy 250 ml
Domowa lemoniada „jednorożec”Z herbatą butterfly, cytryną, syropem z bzu & płatkami róży
On lemon kola 330 ml
On lemon kola zero 330 ml
Tłoczony sok z jabłek (100%) 250ml
Tłoczony sok marchewki i jabłka (75% jabłek, 25% marchewek) 250 ml
Woda gazowana 330 ml
Smoothie śniadaniowe 300 ml NOWOŚĆ!
Smoothie zimowe 300 ml NOWOŚĆ!
Smoothie mango 300 ml NOWOŚĆ!
Alkohole (25 ml)
Żubrówka biała
Żubrówka z trawą żubrową
Gin lubuski
Goldwasser
Bacardi Rum
Bacardi Black Rum
Johnnie Walker
Kawa
Espresso
Podwójne espresso
Americano
Latte / Cappucino
Flat White
Espresso Tonic
Piwo
Złote Lwy 500 ml
Pszeniczniak 500 ml
Marango (piwo z sokiem z marakui i mango) 500 ml
APA 500 ml
Cydr jabłkowy 330 ml
Piwo bezalkoholowe 500 ml
Herbaty
Kubek 350 ml lub dzbanek 700 ml
Czarna Yunnan Imperial
Słodko-korzenny smak tej klasycznej czarnej herbaty doskonale pasuje do większości dań manny, szczególnie tych azjatyckich i z fasolą.
Zielona herbata Sencha
Ta klasyczna japońska herbata najwyższej jakości pochodzi z regionu shizuoka u stóp góry fidżi. Ma dobrze rozwinięte ciemnozielone listki i daje delikatny jasnozielony kolor naparu.
Mangobella (zielona)
Słodkie, aromatyczne mango doskonale podkreśla smak zielonej herbaty. Lekko kwaskowata mirabelka przydaje tej kompozycji nieco pikanterii, a płatki kwiatów chabru i nagietka cieszą oczy swoją żywą barwą.
Pocałunek gejszy (zielona)
Tajemniczy powiew dalekiego wschodu, zaklęty w doskonałej mieszance zielonych herbat. Delikatne płatki japońskiej magnolii, czerwone płatki bławatków, kawałki malin i truskawek oraz owoce czarnego bzu uwiodą każdego smakosza!
Aloha vera (zielona)
Słoneczne i owocowe nuty granatu przeplatają się z cudownie orzeźwiającym aromatem aloesu. Do tego daktyle, kandyzowany ananas.
Pu erh (mango i truskawka)
Właściwości zdrowotne pu erh znane są od tysiącleci. Ta herbata idealnie pasuje do cięższych potraw, na przykład spring rollsów i burgerów. Owoce mango, truskawki oraz kawałki wanilii nadają jej orzeźwiającej delikatności.
Wichrowe wzgórza (biała)
Wyjątkowa mieszanka chińskich białych herbat o kwiatowym aromacie róży i jaśminu i lekko owocowym smaku ze świeżą nutą cytryny. Jej zniewalający zapach i delikatny smak przypomina owiewane wiatrem kwitnące górskie łąki.
Oolong syrop klonowy z orzechami
Syrop klonowy często nazywany jest złotem kanady. Idealny do deserów z orzechami, świetnie sprawdza się także w połączeniu z kwiecistą czerwoną herbatą oolong. Aksamitny posmak tego naparu pozostaje na długo w pamięci. Jest w nim coś baśniowego, onirycznego i … uzależniającego :-).
Przysmak koali (roibush)
Afrykański napar, który korzystnie wpływa na zdrowie. Świeżość eukaliptusa, słodycz brzoskwini i słodko-kwaśny smak pomarańczy dają tej herbacie wyjątkowy aromat.
Joga tea (ziołowa)
Klasyczna ajurwedyjska receptura na bazie pokrzywy, cynamonu, imbiru, goździków, białego pieprzu i kardamonu znana jest w indiach od stuleci. Herbata doskonała na każdą porę dnia i roku.
Boska jak diabli (owocowa)
Wspaniała orzeźwiająca herbata o intensywnym pomarańczowym kolorze. Jędrne cząstki mandarynek, kwaśne, chrupkie jabłuszka, a to wszystko podkręcone pikantnym smakiem bergamoty. Pozwól się przenieść w stronę nieba żółto-pomarańczowemu, niczym ostatnie promienie słońca, naparowi.