Manna 2 – Menu
Menu lunchowe
dostępne od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 16:00
(oprócz dni świątecznych)
Zupa dnia
…
Kalafior panierowany podany w sosie
migdałowo-szafranowym z ryżem pulao
Burger 6.0
Kotlet z soi, warzyw i zataru, któremu towarzyszy puszysta chałka, sos BBQ z suszoną śliwką, „ser” typu Cheddar, marynowany
i grillowany ananas, świeże warzywa i sojonez o smaku mango i chilli. Wszystko podane z łódeczkami ziemniaczanymi i domowej roboty keczupem.
Indyjskie kofty z tofu i śliwką w aksamitnym
sosie z kozieradką, podane z ryżem pulao
Wrap w stylu włoskim, podany z sałatką ze szpinaku i pieczonego czosnku, łódeczkami ziemniaczanymi
i bazyliowym sojonezem
Zupa dnia + danie główne = 45 pln
Na pierwszy głód
Zupa dnia GF
Zupa Ban-Tai GF
Tajska zupa bananowa to absolutny hit Manny! Już tyle razy go- ście dzwonili z zapytaniem, kiedy to cudo wróci, że postanowili-śmy spełnić Wasze życzenie. Jeśli zatem czujesz zew kulinarnej przygody, koniecznie zamawiaj Ban-Tai. Nie zawiedziesz się.
Zupa krem z gruszki i pietruszki GF
Połączenie warzyw ze słodyczą gruszki jest po prostu niebiańskie! Dodaj do tego pokruszone pistacje, pieczoną gruszkę na górze i naprawdę można się zachwycać tym daniem każdego dnia.
Foie gras z soczewicy i trufli podany z chrupiącym pieczywem
Delikatny pasztet z nie-gęsiny pokryty warstwą nie-gęsiego tłuszczyku jest idealny w każdym calu i jesteśmy przekonani, że podbije Wasze serce!
Tajskie spring rollsy
Kilka lat temu Ania wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Chiang Mai w Tajlandii i to w ich trakcie przekazano jej sekrety tej przystawki. Poczyniliśmy w nich dosłownie kilka zmian, by dodać aromatyczności farszowi. Efekt jest obłędny!
Tatar z buraka i suszonych pomidorów, podany z orzechami włoskimi i rukolą (na zimno) GF
Buraki to takie cudowne jesienno-zimowe warzywo, że nie sposób było go nie umieści w naszej karcie. W tym zestawie doprawione są niczym tatar, tworząc delikatną przystawkę, którą idealnie dopełnia ostrość rukoli.
Smalec z białej fasoli i suszonych śliwek podany z chrupiącym pieczywem
Może i nie jesteśmy zbyt skromni, ale ten smalec to najsmaczniejsze smarowidło na świecie! To cudo powinno zajadać się na wiadra, a nie jako małą przystawkę! Jest idealne na śniadanie, obiad i kolację. W sumie to po co Ci jakieś inne dania, gdy to jest obłędne???
Dania główne
Burger 6.0
Kotlet z soi z zatarem, któremu towarzyszy puszysta chał- ka, sos BBQ z suszoną śliwką, „ser” typu Cheddar, marynowany i grillowany ananas, świeże warzywa i sojonez o smaku mango i chilli. Wszystko podane z łódeczkami ziemniaczanymi i do- mowej roboty keczupem.
(Wymiana łódeczek na frytki z batatów – dopłata 5 zł)
„Kaczka” w sosie słodko-kwaśnym z warzywami, podana z ryżem basmati
W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych. Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar, albo jakaś inna Złota Palma.
Lasagne Bolognese bez makaronu GF
Pierwszy raz zrobiliśmy to danie na Walentynki w ramach menu degustacyjnego w Gdańsku i… goście oszaleli! Praktycznie każdy pytał, czy będzie ono na stałe w karcie. Zajęło nam to trochę czasu, ale jest! I jest absolutnie obłędne! Połączenie sosu Bolognese z czerwonym winem, selerem, bakłażanem, kokosowym beszamelem i wegańską fetą jest absolutnie uzależniające! Można jeść i jeść…
Wrap w stylu włoskim, podany z sałatką ze szpinaku i pieczonego czosnku, łódeczkami ziemniaczanymi i bazyliowym sojonezem
Z włoskich wakacji pan Wrap przywiózł z sobą grillowane wa- rzywa: cukinię, czerwoną paprykę, bakłażana, cebulę i słodki ziemniak. Dodał do tego pesto-majo, sojonez Chipotle, rukolę, świeżą bazylię i wegańską fetę i stwierdził, że to jest tak pysz- ne i kolorowe, że w ten sposób zawojuje świat. Czy mu się to uda? Wszystko zależy od Ciebie! (Wymiana łódeczek na frytki z batatów – dopłata 5 zł)
Stek z kalafiora GF
Marynowany i pieczony stek z kalafiora pokryty wegańskim serem, podany na sosie pomidorowo-cieciorkowym, z chru- piącymi boczniakami, pomidorkami koktajlowymi i pieczonym jabłkiem w rozmarynie, serwowany z domowej roboty pesto bazyliowo- migdałowym.
Rewelacja!
Indyjskie kofty z tofu i śliwką w aksamitnym sosie z kozieradki, podane z ryżem pulao GF
W zeszłym roku delegacja Manny wzięła udział w szkoleniu kulinarnym, które prowadził jeden z najlepszych szefów kuchni indyjskiej w Londynie. To właśnie on nauczył nas jak przygotować aromatyczne i boskie roślinne kofty w gęstym sosie na bazie kozieradki. Czy w Mannie można spróbować indyjskiego dania, które będzie konkurować z najlepszymi autentycznymi restauracjami Indii? Challenge accepted!
Zielony Bowl GF
Zamysł tego bowla to dużo białka i dużo warzyw w kolorze zielonym i żółtym. Podstawą jest tu komosa ryżowa, a na niej podajemy humus z bobu, marynowany kalafior, edamame (czyli ziarna młodej fasoli sojowej), fasolka szparagowa, groszek cukrowy, burak złoty, świeży ananas, kiełki pora, pokruszone pistacje i mięta. Wszystko polane orzeźwiającym sosem z marakui.
Sałatka Cezar
Tego klasyka nie trzeba chyba nikomu przedstawiać. W naszej wersji sos cesarski zrobiony jest z sojonezu i orzechów nerkowca, a zamiast kurczaka podajemy marynowane tofu. Do tego chrupiące grzanki, sałata rzymska i pyszna, pełnowartościowa sałatka gotowa.
Marokańska sałatka z bulguru z warzywami, daktylami i ziarnami granatu w limonkowo
– miętowym dressingu
Rozsiądź się wygodnie, zamknij oczy i przenieś się myślami do krainy tysiąca i jednej nocy. Na pięknym talerzu podano Ci właśnie odświeżającą i pożywną sałatkę. Co dzieje się dalej? Może nam opowiesz? 🙂
Dania dla dzieci
Nie jestem głodny
Penne z sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami.
Nie lubię tego
Mac n Cheese, czyli makaron penne z roślinnym sosem serowym.
Obojętnie mi
Quesadilla z wegańskim „serem”, sojonezem bazyliowym, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Desery
Czekoladowy mus, podany z bitą śmietaną i owocami GF
Ten przepiękny mus to istna rozkosz dla podniebienia! Bogaty, aksamitnie gładki, mocno czekoladowy deser nie jest ani za duży, ani za mały. Wprost idealny jako zakończenie mannowej uczty.
„Sernik” baskijski na kruchym spodzie z polewą ze słonego karmelu, podany z sosem truskawkowym GF
Jesteśmy absolutnie pewni, że tak puszystego i aksamitnego wegańskiego sernika jeszcze nie jadłeś. To po prostu trzeba spróbować!
Panna cotta śmietankowa z sosem z marakui GF
Delikatny włoski klasyk w wegańskiej odsłonie.
Panna cotta malinowa z sosem z białej czekolady GF
Zrobiona na śmietanie z soczewicy wegańska panna cotta,, podana z sosem z białej czekolady i świeżymi owocami będzie idealnym zwieńczeniem każdego posiłku.
Truskawkowy Raj GF
Deser lodowy w pucharku z gałką lodów waniliowych, gałką sorbetu truskawkowego, bitą śmietaną, sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Tak właśnie wygląda truskawkowy raj!
Makaronik z Monsieur Armand GF
Tego w Polsce jeszcze nie było! W 100% roślinne makaroniki wykonane z pieczołowitością i miłością przez Armanda, francuskiego cukiernika, który od lat zajmuje się tworzeniem tych cud. Do wyboru aż sześć smaków.
Manna 2 – menu napoje
Napoje bezalkoholowe
Wyciskany sok z pomarańczy 250 ml
Domowa lemoniada „jednorożec” z herbatą butterfly, cytryną, syropem z bzu & płatkami róży 490 ml
Lemoniada klasyczna 490 ml
Lemoniada truskawkowa 490 ml
Ice Matcha Latte 300 ml
Ice Matcha Strawberry 300 ml
On lemon kola 330 ml
On lemon kola zero 330 ml
On lemon pomarańcza 330 ml
On lemon To Nic 330 ml
Tłoczony sok z jabłek (100%) 250ml
Tłoczony sok marchewki i jabłka (75% jabłek, 25% marchewek) 250 ml
Woda gazowana 330 ml
Espresso Tonic
Espresso Orange
Matcha Tonic
Alkohole (25 ml)
Żubrówka biała
Żubrówka z trawą żubrową
Gin lubuski
Goldwasser
Bacardi Rum
Bacardi Black Rum
Johnnie Walker
Jack Daniel’s
Kawa
Espresso
Podwójne espresso
Americano
Cappucino
Flat White
Latte
Piwo
Złote Lwy 500 ml
Pszeniczniak 500 ml
Marango (piwo z sokiem z marakui i mango) 500 ml
APA 500 ml
Cydr jabłkowy 330 ml
Bavaria 0% 330 ml
Bavaria Mango 0% 330 ml
Herbaty
Dzbanek 700 ml
Czarna Yunnan Imperial
Słodko-korzenny smak tej klasycznej czarnej herbaty doskonale pasuje do większości dań manny, szczególnie tych azjatyckich i z fasolą.
Zielona herbata Sencha
Ta klasyczna japońska herbata najwyższej jakości pochodzi z regionu shizuoka u stóp góry fidżi. Ma dobrze rozwinięte ciemnozielone listki i daje delikatny jasnozielony kolor naparu.
Mangobella (zielona)
Słodkie, aromatyczne mango doskonale podkreśla smak zielonej herbaty. Lekko kwaskowata mirabelka przydaje tej kompozycji nieco pikanterii, a płatki kwiatów chabru i nagietka cieszą oczy swoją żywą barwą.
Pocałunek gejszy (zielona)
Tajemniczy powiew dalekiego wschodu, zaklęty w doskonałej mieszance zielonych herbat. Delikatne płatki japońskiej magnolii, czerwone płatki bławatków, kawałki malin i truskawek oraz owoce czarnego bzu uwiodą każdego smakosza!
Aloha vera (zielona)
Słoneczne i owocowe nuty granatu przeplatają się z cudownie orzeźwiającym aromatem aloesu. Do tego daktyle, kandyzowany ananas.
Pu erh (mango i truskawka)
Właściwości zdrowotne pu erh znane są od tysiącleci. Ta herbata idealnie pasuje do cięższych potraw, na przykład spring rollsów i burgerów. Owoce mango, truskawki oraz kawałki wanilii nadają jej orzeźwiającej delikatności.
Wichrowe wzgórza (biała)
Wyjątkowa mieszanka chińskich białych herbat o kwiatowym aromacie róży i jaśminu i lekko owocowym smaku ze świeżą nutą cytryny. Jej zniewalający zapach i delikatny smak przypomina owiewane wiatrem kwitnące górskie łąki.
Oolong syrop klonowy z orzechami
Syrop klonowy często nazywany jest złotem kanady. Idealny do deserów z orzechami, świetnie sprawdza się także w połączeniu z kwiecistą czerwoną herbatą oolong. Aksamitny posmak tego naparu pozostaje na długo w pamięci. Jest w nim coś baśniowego, onirycznego i … uzależniającego :-).
Przysmak koali (roibush)
Afrykański napar, który korzystnie wpływa na zdrowie. Świeżość eukaliptusa, słodycz brzoskwini i słodko-kwaśny smak pomarańczy dają tej herbacie wyjątkowy aromat.
Joga tea (ziołowa)
Klasyczna ajurwedyjska receptura na bazie pokrzywy, cynamonu, imbiru, goździków, białego pieprzu i kardamonu znana jest w indiach od stuleci. Herbata doskonała na każdą porę dnia i roku.
Boska jak diabli (owocowa)
Wspaniała orzeźwiająca herbata o intensywnym pomarańczowym kolorze. Jędrne cząstki mandarynek, kwaśne, chrupkie jabłuszka, a to wszystko podkręcone pikantnym smakiem bergamoty. Pozwól się przenieść w stronę nieba żółto-pomarańczowemu, niczym ostatnie promienie słońca, naparowi.
Sprawdź, co mówią o nas inni. Przeczytaj recenzje na Google.
Przeglądasz właśnie Manna 2 menu. Sprawdź też menu w Mannie 68 w Gdańsku. Przejdź do Gdańska.