
Manna 2 – Menu
Menu lunchowe
dostępne od poniedziałku do piątku w godzinach 12:00 – 16:00
(oprócz dni świątecznych)
Zupa dnia
…
Kalafior panierowany podany w sosie
migdałowo-szafranowym z ryżem pulao
Burger 6.0
Kotlet z soi, warzyw i zataru, któremu towarzyszy puszysta chałka, sos BBQ z suszoną śliwką, „ser” typu Cheddar, marynowany
i grillowany ananas, świeże warzywa i sojonez o smaku mango i chilli. Dodaj łódeczki ziemniaczane i domowy keczup w cenie 6zł.
Indyjskie kofty z tofu i śliwką w aksamitnym
sosie z kozieradką, podane z ryżem pulao
Danie specjalne
Co tydzień inne danie
Zupa dnia + danie główne = 39 pln (zamiast 45 pln przez cały kwiecień!)

Zupy
Zupa dnia GF
Chłodnik GF
Klasyczny polski chłodnik z botwinki, ogórków, rzodkiewki, koperku i młodych ziemniaczków to przystawka idealna na letnie dni.

Talerzyki
Foie gras z soczewicy i trufli podany z chrupiącym pieczywem
Delikatny pasztet z nie-gęsiny pokryty warstwą nie-gęsiego tłuszczyku jest idealny w każdym calu i jesteśmy przekonani, że podbije Wasze serce!
Sałatka z arbuzem, „fetą” i truskawkami GF
Jak wygląda lato na talerzu? Właśnie tak! Świeża i kolorowa sałatka zachwyca swoim niebanalnym połączeniem liści szpinaku, komosy ryżowej, sałaty, wegańskiej „fety”, truskawek, arbuza i malinowego dressingu.
Kluski śląskie z sosem grzybowym GF
Tutaj wracamy do smaków dzieciństwa. Bo dla nas kluski to ciepło domu, poczucie bezpieczeństwa, brak problemów i cieszenie się z małych rzeczy. A jeśli te kluski wyszły spod rąk naszej utalentowanej szefowej kuchni, możemy mieć pewność, że wszystko w tym daniu będzie się zgadzać.
Tatar z buraka i suszonych pomidorów, podany z marynowanymi grzybami Shimeji,
truflowym aioli, wegańskim „parmezanem”, szczypiorkiem i pieczywem (na zimno) GF
To cudo już od lat jest u nas w karcie, a lista jego wielbicieli rośnie z każdym miesiącem. Bo i czemu nie? Przerobiliśmy buraki tak, że już zupełnie nie przypominają domowych buraczków. Rzeczywiście teraz bliżej im do tataru…
Edamame z labneh i pieczywem
Świeża fasolka soi poleca się jako letnia przystawka. Jest pełna białka, idealnie zielona, otulona jogurtowym twarożkiem, pełna intensywnej marynaty z czosnku i cytryny i – jak sama przyznaje – złamie niejedno serce pięknym gościom tej wiosny. Czy ma rację? To się okaże!
„Ryba” z jackfruita podana z sosem tatarskim GF
Och, uwielbiamy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych! Tym razem na tapetę wzięliśmy rybę, która w tym przypadku zrobiona jest z jackfruita i nori, podana w autorskiej panierce z domowym sosem tatarskim.

Dania główne
Burger 6.0 z łódeczkami ziemniaczanymi
Kotlet z soi z zatarem, któremu towarzyszy puszysta chał- ka, sos BBQ z suszoną śliwką, „ser” typu Cheddar, marynowany i grillowany ananas, świeże warzywa i sojonez o smaku mango i chilli. Wszystko podane z łódeczkami ziemniaczanymi i do- mowej roboty keczupem.
(Wymiana łódeczek na frytki z batatów – dopłata 5 zł)
„Kaczka” w sosie słodko-kwaśnym z warzywami, podana z ryżem basmati
W tym daniu kontynuujemy zabawę w oszukiwanie kubków smakowych. Tym razem szarpaną kaczkę udaje sejtan i co tu dużo mówić, robi to świetnie. Za tak przekonywujące odegranie roli należy mu się co najmniej Oskar, albo jakaś inna Złota Palma.
Lasagne Bolognese bez makaronu GF
Trochę zmieniliśmy tutaj dodatki i podanie. Sama lasagne jest taka, jak wcześniej: zrobiona z selera, bakłażanaka i sosu Bolognese, z kokosowym beszamelem. Na górę serwujemy teraz sos z pieczonych pomidorów, papryki i migdałów, domowe pesto, wegański „parmezan” i pieczone pomidorki. Jest jeszcze smaczniej i jeszcze bardziej elegancko niż w poprzednim wydaniu!
Fish & Chips GF
Czy komuś marzy się ten brytyjski klasyk w roślinnej odsłonie?? Pyszna nie-ryba z jackfruita podana z łódeczkami ziemniaczanymi, Coleslawem z czerwonej kapusty, domowym sosem tatarskim i puree z zielonego gruszku to ukłon w stronę morza, z którym Manna ma specjalne relacje. To co? Próbujesz?
Fishburger z łódeczkami ziemniaczanymi
Jackfruit – udający rybę z takim przekonaniem, że sam prawie w to uwierzył – od zawsze miał dylemat: zostać gwiazdą klasycznych fish & chips czy rzucić się w romans z bułką? Długo się wahał, aż trafił na chałkę: miękką, złocistą, od razu zrobiło się poważnie. Potem dołączył sos tatarski – klasyk, który wiedział, co robi. Pieczona cukinia dołożyła elegancji, coleslaw dał trochę chrupkości i dramatyzmu, a cheddar rzucił: „Beze mnie to tylko wege-kanapka”. Pomidor i sałata weszły bez słowa, jak zawsze. A na koniec… sos mango z kolendrą – tropikalna finezja, która przypieczętowała decyzję.
(Wymiana łódeczek na frytki z batatów – dopłata 5 zł)
Stek z kalafiora 2.0 GF
Kalafior pieczony po królewsku, kąpany w marynacie z miso, potem dumnie wylegujący się na aksamitnym purée ze słodkich ziemniaków. Na to: broccolini al dente, domowe pesto, śmietanowo-limonkowy sos, chips z batata dla chrupkości, pestki dyni dla kontrastu i granat – bo życie potrzebuje odrobiny dramatu. Goście mówią, że wersja 2.0 jest o niebo lepsza od swego poprzednika. Czy to prawda? Czekamy na twoją opinię!
Drukowany Stek 3D
Innowacja spotyka tradycję! Ten w 100% roślinny stek (z soi i seitana) zaskakuje autentycznym smakiem, aromatem i teksturą soczystego antrykotu – aż w 98% wiernie oddaje jego charakter. Marynowany w czerwonym winie, serwowany na puree z batata, z papryczkami Padrón, królewskim boczniakiem, szparagami i sosem z zielonego pieprzu tworzy wyjątkowe połączenie głębokiego umami i eleganckiej finezji.
Rewelacja!
Indyjskie kofty z tofu i śliwką w aksamitnym sosie z kozieradki, podane z ryżem pulao GF
W zeszłym roku delegacja Manny wzięła udział w szkoleniu kulinarnym, które prowadził jeden z najlepszych szefów kuchni indyjskiej w Londynie. To właśnie on nauczył nas jak przygotować aromatyczne i boskie roślinne kofty w gęstym sosie na bazie kozieradki. Czy w Mannie można spróbować indyjskiego dania, które będzie konkurować z najlepszymi autentycznymi restauracjami Indii? Challenge accepted!
Kalafior panierowany podany w sosie migdałowo szafranowym z ryżem pulao GF
To danie zrobiło absolutną furorę na Walentynki w 2023! Sza- franowy aromat, delikatny sos, obłędnie przyrządzony kala- fior, który rozpływa się w ustach i ryż pulao, za który można umrzeć! Nic tylko cieszyć się każdym kawałkiem!
Weź Bowl
Najpierw była czarna soczewica – pełna białka, ziemista, trzymająca w ryzach cały chaos. Potem pojawił się wegański „tuńczyk” – trochę bezczelny, bo nie jest rybą, ale smakuje, jakby wygrał casting do sushi. Do tego aksamitne awokado, chrupiąca rzepa arbuzowa, marynowany ogórek i marchewka. Wszystko spina sos mango – słoneczne zakończenie tej miseczki Zen.

Dania dla dzieci
Nie jestem głodny
Ryż z truskawkami.
Obojętnie mi
Quesadilla z wegańskim „serem”, sojonezem bazyliowym, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.

Desery
Tiramisu o smaku kremu Lotus
Przedstawiamy zuchwałą kuzynkę klasycznego Tiramisu – wegańską, za to z hojną porcją kremu Lotus, który smakuje jak dzieciństwo, tylko że bardziej dekadencko. Warstwa po warstwie: puszysty krem, biszkopt nasączony kawą i cynamonowy szelest słodkiego buntu.
„Sernik” z sosem czekoladowym i sorbetem z truskawki GF
Sernik bez spodu – bo nie potrzebuje fundamentów, żeby robić wrażenie. Delikatny jak sekret, zrobiony z miękkiego tofu, topi się na języku zanim zdążysz powiedzieć „ale to naprawdę wegańskie?”. Do pary: ziemia migdałowa, czekoladowy sos dla dekadencji i sorbet, który trzyma ten romans w ryzach. Balans? Jak w tańcu na granicy grzechu.
Panna cotta śmietankowa z sosem z marakui GF
Delikatny włoski klasyk w wegańskiej odsłonie.
Truskawkowy Raj GF
Deser lodowy w pucharku z gałką lodów waniliowych, gałką sorbetu truskawkowego, bitą śmietaną, sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Tak właśnie wygląda truskawkowy raj!
Makaronik z Monsieur Armand GF
Tego w Polsce jeszcze nie było! W 100% roślinne makaroniki wykonane z pieczołowitością i miłością przez Armanda, francuskiego cukiernika, który od lat zajmuje się tworzeniem tych cud. Do wyboru aż sześć smaków.

Manna 2 – menu napoje
Napoje bezalkoholowe
Wyciskany sok z pomarańczy 250 ml
Domowa lemoniada „jednorożec”
Lemoniada klasyczna 490 ml
Lemoniada truskawkowa 490 ml
Ice Matcha Latte 300 ml
Ice Matcha Strawberry 300 ml
On lemon kola 330 ml
On lemon kola zero 330 ml
On lemon pomarańcza 330 ml
On lemon To Nic 330 ml
Tłoczony sok z jabłek (100%) 250ml
Tłoczony sok marchewki i jabłka (75% jabłek, 25% marchewek) 250 ml
Woda gazowana 330 ml
Espresso Tonic
Espresso Orange
Matcha Tonic
Wódka (40 ml)
Ostoya Vodka
Belvedere Vodka
Tequila (40 ml)
Ojo de Tigre Mezcal Artesanal
Cimarron Blanco
Cimarron Reposado
Rum (40 ml)
Kraken
Plantation Dark
Plantation 3*
Millonario 10 Aniversario Reserva
Gin (40 ml)
Sava
Bombay Sapphire
Tanqueray no.10
Tenjaku
Whisky (40 ml)
Bulleit Bourbon
Bulleit Rye
Jameson Irish
Johnnie Walker Black
Johnnie Walker Gold
Monkey Shoulder
Dewar’s 8 yo
Glenmorangie 10 yo Single Malt
Singleton 12yo Single Malt
Likiery (40 ml)
Cynar Bitter
Amaretto Disaronno
Amaro Montenegro
Fernet Branca
Chambord
Cognac / Brandy (40 ml)
Pisco Control
Hennesy V.S.
Koktajle i koktajle 0%
Peruwian / Peruvian 0%
Pisco | Earl Grey | Liście kafiru
Elegancki, orzeźwiający koktajl, który łączy mocne, winogronowe nuty Pisco z subtelnym, cytrusowym akcentem kafiru i herbaty Earl Grey.
Matcha Sour / Matcha Sour 0%
Tenjaku Gin | Matcha | Trawa cytrynowa | Sok z limonki | Wegańskie białko
Zielona herbata matcha spotyka się z nutą trawy cytrynowej i czerwonego pieprzu, które dodają lekki cytrusowy aromat i lekko pikantnego akcentu
Prickly Pear
Cimarron Tequila | Ojo de Tigre Mezcal | Sok z limonki | Tynktura habanero
Pikantno-słodka mieszanka tequili i mezcalu. Solny rim z tajinem dodaje
intensywności, tworząc wielowarstwowe doznanie smakowe z akcentami dymu,
cytrusów i pikantności.
Rose / Rose 0%
Bombay Sapphire Gin | Vermouth Dry | Sok z limonki | Dżem z płatków róży |
Wegańskie białko
Elegancka, lekko kwiatowa wariacja klasycznego koktajlu Clover Club. Delikatnie kwaśny o kremowej konsystencji i różanym aromacie.
Flora
Bombay Sapphire Gin | Prosecco | Likier z fiołk.w | Sok z limonki | Lawenda
Kwiatowy, musujący koktajl, w którym lawenda i fiołki łączą się z limonką i ziołowym charakterem ginu. Prosecco zapewnia lekką, bąbelkową konsystencję, idealną na szampańskie wieczory lub jako aperitif.
Old Date
Bulleit Rye Whisky | Fernet Branca Amaro | Daktyle | Czekoladowe bittersy
Bogaty, słodko-ziołowy koktajl o głębokim, daktylowym smaku, podkreślony nutami żytniej whisky i Fernet Branca. Czekoladowe bittersy dodają głębi, tworząc złożony smak dla fanów mocniejszych trunków.
Minty
Rum | Chambord | Prosecco | Jeżyny | Mięta | Sok z limonki | Angostura Bitters
To orzeźwiająca mieszanka smaków, która doskonale łączy słodycz jeżyny i likieru z czarnych malin ze świeżością mięty i rumu.
Rosemary Bliss
Wódka | Czarna porzeczka | Rozmaryn | Sok z cytryny
Aromatyczne połączenie rozmarynu z kwaśną porzeczką, uzupełnienie
prosecco dodaje mu elegancji i charakteru wartego grzechu.
Pornstar Martini
Ostoya Wódka | Passoa | Marakuja | Limonka
Espresso Martini
Ostoya Wódka | Kahlua | Podw.jne espresso
Margherita
Cimarron Blanco | Triple Sec | Limonka | Sól
Old Fashioned
Bulleit Rye Whisky | Angostura Bitters | Orange Bitters
Aviation
Tenjaku Gin | Luxardo Maraschino | Creme de Violette | Sok z limonki
Whisky Sour
Whisky | Cytryna | Wegańskie białko | Angostura Bitters
Kawa
Espresso
Podwójne espresso
Americano
Cappucino
Flat White
Latte
Piwo
Złote Lwy 500 ml
Pszeniczniak 500 ml
APA 500 ml
Cydr jabłkowy 330 ml
Amber IPA 0% 500 ml
Herbaty
Dzbanek 700 ml
Czarna Yunnan Imperial
Słodko-korzenny smak tej klasycznej czarnej herbaty doskonale pasuje do większości dań manny, szczególnie tych azjatyckich i z fasolą.
Zielona herbata Sencha
Ta klasyczna japońska herbata najwyższej jakości pochodzi z regionu shizuoka u stóp góry fidżi. Ma dobrze rozwinięte ciemnozielone listki i daje delikatny jasnozielony kolor naparu.
Mangobella (zielona)
Słodkie, aromatyczne mango doskonale podkreśla smak zielonej herbaty. Lekko kwaskowata mirabelka przydaje tej kompozycji nieco pikanterii, a płatki kwiatów chabru i nagietka cieszą oczy swoją żywą barwą.
Pocałunek gejszy (zielona)
Tajemniczy powiew dalekiego wschodu, zaklęty w doskonałej mieszance zielonych herbat. Delikatne płatki japońskiej magnolii, czerwone płatki bławatków, kawałki malin i truskawek oraz owoce czarnego bzu uwiodą każdego smakosza!
Aloha vera (zielona)
Słoneczne i owocowe nuty granatu przeplatają się z cudownie orzeźwiającym aromatem aloesu. Do tego daktyle, kandyzowany ananas.
Pu erh (mango i truskawka)
Właściwości zdrowotne pu erh znane są od tysiącleci. Ta herbata idealnie pasuje do cięższych potraw, na przykład spring rollsów i burgerów. Owoce mango, truskawki oraz kawałki wanilii nadają jej orzeźwiającej delikatności.
Wichrowe wzgórza (biała)
Wyjątkowa mieszanka chińskich białych herbat o kwiatowym aromacie róży i jaśminu i lekko owocowym smaku ze świeżą nutą cytryny. Jej zniewalający zapach i delikatny smak przypomina owiewane wiatrem kwitnące górskie łąki.
Oolong syrop klonowy z orzechami
Syrop klonowy często nazywany jest złotem kanady. Idealny do deserów z orzechami, świetnie sprawdza się także w połączeniu z kwiecistą czerwoną herbatą oolong. Aksamitny posmak tego naparu pozostaje na długo w pamięci. Jest w nim coś baśniowego, onirycznego i … uzależniającego :-).
Przysmak koali (roibush)
Afrykański napar, który korzystnie wpływa na zdrowie. Świeżość eukaliptusa, słodycz brzoskwini i słodko-kwaśny smak pomarańczy dają tej herbacie wyjątkowy aromat.
Joga tea (ziołowa)
Klasyczna ajurwedyjska receptura na bazie pokrzywy, cynamonu, imbiru, goździków, białego pieprzu i kardamonu znana jest w indiach od stuleci. Herbata doskonała na każdą porę dnia i roku.
Boska jak diabli (owocowa)
Wspaniała orzeźwiająca herbata o intensywnym pomarańczowym kolorze. Jędrne cząstki mandarynek, kwaśne, chrupkie jabłuszka, a to wszystko podkręcone pikantnym smakiem bergamoty. Pozwól się przenieść w stronę nieba żółto-pomarańczowemu, niczym ostatnie promienie słońca, naparowi.
Sprawdź, co mówią o nas inni. Przeczytaj recenzje na Google.
Przeglądasz właśnie Manna 2 menu. Sprawdź też menu w Mannie 68 w Gdańsku. Przejdź do Gdańska.