Your cart

Wnętrze Manny 2 w Warszawie

– Jak będzie wyglądać wnętrze Manny w Warszawie? – spytał mnie ostatnio gość w restauracji. Jakiś czas temu pisałam, że to nie będzie kopia gdańskiej Manny. Że za wnętrze odpowiada Kacper Gronkiewicz, który znany jest z dość… hmm, niekonwencjonalnych i szalenie ciekawych rozwiązań. Pisałam też, że czerpiemy inspirację z pustyni. Jako że manna to pokarm…

20 maja 2024
3 min read

Ostatecznie Kacper postanowił zainspirować się dwoma polskimi artystami, których styl i kształty pojawią się w Mannie 2 w różnych miejscach, formach i fakturach.

1️⃣ Pierwsza artystka to Maria Jarema, malarka, rzeźbiarka i scenografka, która tworzyła w pierwszej połowie XX wieku. Kacper opisał jej twórczość w ten sposób:

„Poszukiwania Jaremianki oscylują pomiędzy organicznością miękkiej linii, a mocnymi geometrycznymi kształtami. Artystka w sposób twórczy interpretuje napięcie między nimi, tworząc pełne energii abstrakcyjne kompozycje.”

2️⃣ Drugi artysta to urodzony z końcem lat 80. Cezary Poniatowski. Kacper opisał jego prace w ten sposób:

„Poniatowski poszukuje biomorficznych kształtów na styku abstrakcji i sztuki przedstawiającej. Czerpie ze świata organicznego i industrialnego zarazem. Interesuje go faktura i materiał, sięga więc po materiały sztuczne, odludzkie: lateks, ekoskórę, czy tkaniny użytkowe, koncentrując się na ich strukturze i pracy.”

Jak połączyć te niezwykłe artystyczne inspiracje z ideą pustyni, aby uzyskać w pełni praktyczną i piękną wegańską restaurację? To jest pytanie, na które konsekwentnie odpowiadamy już od kilku miesięcy.

🛑 Nie dostałam pięknych wizualizacji. Kacper preferuje proste ilustracje, w których muszę sobie wyobrazić, że krzesła będą inne, że na ścianach będzie więcej detali, lampy się zmienią. Wizualizacje tworzy dopiero na etapie koncepcji i ilustrują one ogólny klimat w lokalu, a nie konkretne rozwiązania, które powstają na etapie projektu wykonawczego. Dostałam za to animacje, które pomogły mi odczuć ten klimat.

🛑 Wiele elementów dekoracji jeszcze nie zaprojektowaliśmy, bo pracujemy „na zakładkę”. Oznacza to, że ekipa remontowa, wykonuje prace na bieżąco, wykonując to, co już mamy zaprojektowane.

Z tego powodu nadal nie wiem, jak będzie wyglądać efekt końcowy. Ale już widzę, że będzie to miejsce niezwykłe. Pełne niespodzianek, artystycznego kunsztu, a także świetnie zorganizowane logistycznie, bo wiedząc już jakie szklanki, karafki czy kieliszki używamy, możemy wszystko zaplanować, pochować i zorganizować.

‼️ Jeśli nie byłoby to jasne z tekstu powyżej – JARAM SIĘ‼️

Jaram się na maksa! Choć także zaczynam się stresować terminami. Lista zadań rośnie z każdym dniem, a czasu jest coraz mniej. Mam wrażenie, że powoli grunt usuwa mi się pod nogami. Mimo to, myśląc o tym, jak będzie pięknie, UŚMIECHAM SIĘ i mówię sobie: to wszystko jest warte zachodu!

Z innych doniesień – mamy już managerów! Mam nadzieję, że pokochacie ich tak samo jak ja i że będą w stanie stworzyć cudowną atmosferę w Mannie 2 😇. W tym tygodniu czekają nas pierwsze zmiany próbne na szefa kuchni i zastępcę – trzymajcie kciuki! Trochę się kandydaci najeżdżą do Gdańska, no i my co rusz rezerwujemy dla nich apartamenty, ale cóż – myślę że gra jest warta świeczki.

P.S. W komentarzu mała zajawka wnętrza 😉 .

Najpopularniejsze teksty

H Czytaj więcej

Menu9 kwietnia 2021

Historia pewnej „kaczki”

– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.

W Czytaj więcej
wina wegańskie co to jest

Menu30 kwietnia 2021

Wino wegańskie – co to jest?

– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.

W Czytaj więcej
wegańskie menu walentynkowe

Press26 lutego 2022

Walentynki Gdańsk 2022

Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.