Your cart
,

Jak radzę sobie z krytyką?

„Logo manny wygląda jak z baru mlecznego.” – usłyszałam nie tak dawno temu od pewnej osoby. Jak radzę sobie z krytyką?

4 sierpnia 2024
2 min read

Odkąd otworzyłam Mannę, otrzymuję jej całkiem sporo. Przyznam szczerze, że na początku bardzo to przeżywałam. Każda negatywna opinia w internecie oznaczała dla mnie nieprzespaną noc. W sumie przez pierwsze 6 miesięcy istnienia restauracji spałam tylko po środkach nasennych… Na szczęście od tamtej pory wiele zmieniłam w swojej postawie. 

Dzisiaj na krytykę patrzę już trochę inaczej. 

1️⃣ Najpierw sprawdzam od kogo ona pochodzi. Czy jej autor w moim odczuciu rzeczywiście zna się na temacie, w którym się wypowiada? Jeśli nie i jest to odosobniona opinia (no i nie jest tak łatwa do sprawdzenia jak na przykład opinia: “zupa jest za słona”), zwykle decyduję się uprzejmie ignorować. Jeśli natomiast uważam go za eksperta w dziedzinie, przechodzę do punktu drugiego, czyli:

2️⃣ Zakładam, że słowa zostały wypowiedziane w dobrej wierze i że ich celem nie jest zranienie mnie, ale sprawienie, by Manna była jeszcze lepsza. 

Dzięki temu natychmiast odczuwam szczerą wdzięczność za taką krytykę. Analizuję ją. Zastanawiam się. Pytam innych o zdanie. Wreszcie decyduję się na działanie. 

Dlatego też ostatecznie zgodziłam się na zmianę logo. Myślę, że otwarcie Manny 2 sprzyja takiemu krokowi. Od ponad miesiąca pracujemy z grafikiem nad nową koncepcją i wreszcie doszliśmy do porozumienia 😇

Logo to dla mnie święta pieczęć marki. Sigil. Symbol. Zaklina w sobie wszelkie idee, wartości, skojarzenia związane z restauracją i doświadczeniem u nas. Niby niepozorne, ale na tym właśnie polega moc symbolu. Z jednej strony jest prosty, z drugiej – skrywa w sobie ocean danych. 

I już na koniec – dziękuję autorowi krytyki z początku tekstu. Może nie do końca się z nim zgadzam, ale zainspirował mnie do zmiany.

Najpopularniejsze teksty

H Czytaj więcej

Menu9 kwietnia 2021

Historia pewnej „kaczki”

– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.

W Czytaj więcej
wina wegańskie co to jest

Menu30 kwietnia 2021

Wino wegańskie – co to jest?

– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.

W Czytaj więcej
wegańskie menu walentynkowe

Press26 lutego 2022

Walentynki Gdańsk 2022

Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.