Your cart

Marketing w Mannie

Jest szansa, że gdybym poszła na studia marketingowe, albo – nie daj boże – na zarządzanie w gastronomii, nigdy w życiu nie otworzyłabym własnej restauracji. Ale od początku.

17 czerwca 2024
3 min read

W ramach przygotowań do otwarcia Manny 2 w Warszawie, zapisałam się na kurs z marketingu. Zajmuję się tym tematem od 13 lat, ale jestem raczej samoukiem, działam intuicyjnie. Pomyślałam zatem, że może czas się podszkolić 👩‍🏫.

Sam kurs był ciekawy, pokazał mi bardzo duży fajnych pomysłów, ale słownictwo było dla mnie niezwykle męczące.

Może jestem dziwna, niemniej jednak używanie słów typu: grupa docelowa, pozycja względem konkurencji, cele strategiczne, świadomość marki, audyt rynku, itd były dla mnie tak nienaturalne, że wręcz nie do przejścia.

✔️ W Mannie naszą „grupę docelową” nazywamy po prostu Gośćmi.

✔️ Zamiast „konkurencji” widzimy mega ciekawych i kreatywnych ludzi, którzy ciężko pracują, by ich goście byli szczęśliwi. Widzimy wsparcie, jakie dajemy sobie nawzajem w najróżniejszych sytuacjach.

✔️ Zamiast „celów strategicznych” po prostu myślę, co zrobić, by naszym gościom było u nas jeszcze lepiej, by ich doświadczenie w Mannie było jeszcze ciekawsze.

✔️ Zamiast „świadomości marki” zastanawiam się, jakie wartości reprezentujemy i czy na pewno nasi goście je dostrzegają. Czy jesteśmy autentyczni w tym, co robimy? Czy można nam zaufać?

✔️ Zamiast „audytu rynku” od czasu do czasu pani Agnieszka i pan Marek, nasi stali goście, zabierają mnie do nowych ciekawych restauracji w Gdańsku, gdzie testujemy wiele dań i poznajemy ich zespół.

I tak sobie myślę – może nie nadaję się do marketingu??

Ale z drugiej strony prawie wszystko, o czym uczono na kursie, robię. Po prostu używam do tego bardziej ludzkich słów. Więcej emocji, więcej serca, więcej troski.

Jest szansa, że gdybym poszła na studia marketingowe, albo – nie daj boże – na zarządzanie w gastronomii, nigdy w życiu nie otworzyłabym własnej restauracji. Po takich studiach byłabym tak zmęczona tematem, że chciałabym znaleźć się jak najdalej od tej nomenklatury.

Najpopularniejsze teksty

H Czytaj więcej

Menu9 kwietnia 2021

Historia pewnej „kaczki”

– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.

W Czytaj więcej
wina wegańskie co to jest

Menu30 kwietnia 2021

Wino wegańskie – co to jest?

– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.

W Czytaj więcej
wegańskie menu walentynkowe

Press26 lutego 2022

Walentynki Gdańsk 2022

Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.