Your cart
Jak stworzyć zgrany zespół w restauracji

Jak stworzyć zgrany zespół w restauracji

Dzisiaj będzie trochę o zespole w Mannie, bo uważam, że jest naprawdę wyjątkowy i rzeczywiście troszczy się o naszych gości. Co więcej, uważam że zgrany zespół w restauracji to klucz do wieloletniego sukcesu.

12 grudnia, 2023
5 min read
zgrany zespół w restauracji

Poprzednie doświadczenia

Odkąd mieszkam w Polsce, poznałam dziesiątki, jeśli nie setki pracowników restauracji. Czasami dlatego, że sama zagaduję, gdy jestem gdzieś zjeść. Czasami pytam o referencje dotyczące pracowników i tak się poznajemy. Czasami po prostu dlatego, że wspieramy się nawzajem, pożyczając sobie przysłowiowy cukier.

Mój wniosek z rozmów z ludźmi z gastro jest taki:

1️⃣ Zadaniem pracownika jest przede wszystkim zaadaptować się do warunków panujących w danym miejscu tak, aby mógł wykonywać swoją pracę i rozwijać się.

2️⃣ Zadaniem pracodawcy jest stworzyć takie warunki, by najlepsi pracownicy mogli się do nich jak najszybciej dostosować.

No właśnie, i tu najczęściej powstają spięcia. Miałam okazję być po obu stronach – przez 16 lat byłam pracownikiem, a od sześciu lat jestem pracodawcą.

Gdy pracowałam dla kogoś, najbardziej wkurzało mnie nieracjonalne podejście moich szefów. Czasami na przykład:

???? przeszkadzało im, że stałam i nic nie robiłam. Zawsze musiałam coś robić, nawet jeśli miałabym wytrzeć z kurzu butelki z winem, które wycierałam wczoraj.

???? Nie słuchali sugestii swojego zespołu, ale obwiniali nas za porażki.

???? Zawsze wiedzieli lepiej.

???? Podejmowali decyzje pod wpływem chwili i emocji, przez co koncept tracił spójność, a zespół nie był w stanie przewidzieć, jak zachowa się jutro szef, przez co panowało napięcie.

???? zależało im na krótkotrwałym zysku, a nie na budowaniu fajnego miejsca, do którego goście będą regularnie przychodzić przez lata.

Wiem, że wielu pracowników restauracji ma podobne wyzwania w pracy, bo często o tym rozmawiam.

Moja wizja zgranego zespołu w restauracji

Gdy postanowiłam otworzyć Mannę, od razu wiedziałam, jakim szefem chcę być:

???? Chciałam, by zespół czuł, że może na mnie polegać, że jestem po ich stronie. Budowę zgranego zespołu w restauracji zaczęłam od siebie.

???? Obiecałam sobie zawsze w miarę możliwości dawać sobie co najmniej 24 godziny na podjęcie decyzji, by nie była ona dyktowana emocjami.

???? Pracownicy mieli znać wizję Manny od dnia zero, miała być ona spójna i konsekwentnie rozwijana, by każdy kto do nas dołącza, w ciągu maks kilku tygodni wiedział, czy takie miejsce mu odpowiada czy nie.

Gdy mówiłam o tym innym, słyszałam:

  • „wejdą ci na głowę!”
  • „Będą kraść i nawet się nie obejrzysz, a stracisz wszystko.”
  • „To brzmi super, ale w Polsce nikt tego nie doceni.”
  • „Nie upilnujesz ich.”

Te słowa bolały. Nie dlatego, że ktoś nie wierzył w moją wizję, ale dlatego, że pokazują bardzo niewielki szacunek do człowieka, jakim jest ???? członek naszego zespołu ????.

❌ Jak mogłabym nieznaną mi osobę od razu posądzać o kradzież ⁉️

❌ O to, że nie można jej zaufać ⁉️

❌ Czy naprawdę mamy tak niską opinię o naszym społeczeństwie❓

I żeby nie było – odkąd jesteśmy otwarci, w Mannie mieliśmy złodziei, lawirantów, osoby, które chciały wykorzystać „sprzyjający” system. Mieliśmy pracowników, którzy pili alkohol na zmianie i którym dziadek umierał średnio trzy razy w miesiącu (co wymagało kilku dni wolnego oczywiście). Wielokrotnie w głowie rodziły się wątpliwości, czy dobrze robię, konsekwentnie kontynuując mój sposób zarządzania zespołem. Ale wtedy myślałam: „Ania, jeśli przestaniesz im ufać, zostaniesz tylko z tymi, którzy lawirują, piją na zmianie i imprezują zamiast przyjść do pracy.” Zmieniając strategię na bardziej konserwatywną, straciłabym zapewne najbardziej wartościowych ludzi, jakich mamy.

Jak wyszło?

Dzisiaj nie żałuję. Mam głęboki szacunek dla każdego pracownika w Mannie. Myślę, że większości jest im u nas całkiem dobrze. I wiem, że to przekłada się na atmosferę, jaką czują nasi goście. Na to, że jedzenie jest dopracowane. Że nasz zespół naprawdę troszczy się o każdego, kto przekracza próg naszej restauracji, niezależnie czy zamówi tylko zupę, czy zorganizuje u nas olbrzymią imprezę. Mogę szczerze powiedzieć, że mamy zgrany zespół w restauracji.

Co zatem zrobić, by zespół w restauracji troszczył się o gości? Najpierw trzeba się zatroszczyć o zespół! W Mannie wychodzi to wspaniale, co zresztą potwierdzają nasi goście. Nie bez powodu jesteśmy najlepszą restauracją w Gdańsku, i to spośród prawie 800 lokali! (według portalu TripAdvisor).

P.S. Jeśli zaciekawił Cię ten tekst, sprawdź także co sądzę o szkoleniach sprzedażowych.

Subscribe and get freshly baked articles. Join the community!

Sign up for our newsletter and get a head start on the morning’s top stories.

By signing up, you agree to our Privacy Policy and Terms.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Najnowsze teksty:

Kategorie

Featured Articles

H Czytaj więcej

Menu9 kwietnia, 2021

Historia pewnej „kaczki”

– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.

W Czytaj więcej
wina wegańskie co to jest

Menu30 kwietnia, 2021

Wino wegańskie – co to jest?

– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.

W Czytaj więcej
wegańskie menu walentynkowe

Press26 lutego, 2022

Walentynki Gdańsk 2022

Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.