Bez kategorii4 sierpnia 2024
„Logo manny wygląda jak z baru mlecznego.” – usłyszałam nie tak dawno temu od pewnej osoby.Jak radzę sobie z krytyką?
Bez kategorii22 lipca 2024
Warszawo! Nadchodzimy! Już naprawdę niebawem, obiecuję! Ostatni tydzień prażyłam się w nagrzanej stolicy, biorąc trzy prysznice dziennie i dosłownie walcząc o życie ze względu na wyniszczające temperatury i stojące w miejscu powietrze. W sumie nie dziwię się, że warszawiacy opuszczają swoje piękne miasto latem, naprawdę temperatura bywa tu nie do wytrzymania.
Bez kategorii15 lipca 2024
Masz czasami tak, że wyjeżdżasz z domu i wydaje ci się, że czegoś zapomniałeś? Czegoś nie spakowałeś? Albo może zastanawiasz się, czy wyłączyłeś żelazko?
Bez kategorii8 lipca 2024
Cześć, z tej strony Ania Orzech, właścicielka. Od wielu miesięcy co poniedziałek piszę posta „od siebie”. Opowiadam, jak idą prace nad Manną w Warszawie, jak prowadzę biznes, jakie wartości są dla mnie najważniejsze.
Bez kategorii24 czerwca 2024
„Co ze stolarzem? Znalazłaś?” – pytają mnie wszyscy dookoła. W sumie nie dziwię się, bo poruszyłam niebo i ziemię, szukając czarodzieja, który wspomógłby nas w wykończeniu Manny w Warszawie. Nasi stali goście, przyjaciele i rodzina pisali i dzwonili, podsyłali namiary na fachowców. Naprawdę wszystkie ręce poszły na pokład! Ech, aż łezka kręci się w oku, że mamy takie wsparcie.
Przemyślenia restauratora17 czerwca 2024
Jest szansa, że gdybym poszła na studia marketingowe, albo – nie daj boże – na zarządzanie w gastronomii, nigdy w życiu nie otworzyłabym własnej restauracji. Ale od początku.
Przemyślenia restauratora10 czerwca 2024
Nie mam ostatnio najlepszego humoru. Napięcie związane z remontem Warszawy rośnie. Terminy gonią, zespół się tworzy, a ja nadal nie mam daty otwarcia.
Bez kategorii3 czerwca 2024
No dobra, czas przyspieszył i naprawdę powoli czuję jakby było to pole bitwy. W zeszłym tygodniu stolarz dostał wreszcie cały projekt i powiedział krótko: „to są bite dwa miesiące pracy.” W odpowiedzi zasugerowałam, aby podzielić te prace na dwóch stolarzy. Odpowiedział: „znalezienie stolarza na cito będzie graniczyć z cudem.”
Bez kategorii20 maja 2024
– Jak będzie wyglądać wnętrze Manny w Warszawie? – spytał mnie ostatnio gość w restauracji. Jakiś czas temu pisałam, że to nie będzie kopia gdańskiej Manny. Że za wnętrze odpowiada Kacper Gronkiewicz, który znany jest z dość… hmm, niekonwencjonalnych i szalenie ciekawych rozwiązań. Pisałam też, że czerpiemy inspirację z pustyni. Jako że manna to pokarm od Boga, który otrzymał Mojżesz na pustyni, postanowiliśmy stworzyć w Warszawie pustynną oazę.
Bez kategorii22 stycznia 2024
Pamiętacie, gdy we wrześniu szefowa kuchni, managerka i właścicielka pojechały do Mediolanu? W ciągu tych kilku dni zapłonęłyśmy ❤️ WIELKĄ MIŁOŚCIĄ ❤️ do wegańskich specjałów kuchni włoskiej i postanowiłyśmy podzielić się tą miłością z Wami podczas tegorocznych Walentynek w Gdańsku.
Bez kategorii15 stycznia 2024
– Ania, zróbmy mannowe torby płócienne! – mówiła Zorika od jakiegoś roku. – Ania, taka wegańska torba płócienna, taka z logo manny, byłaby fajnym pomysłem dla naszych gości . – powtarzała Agnieszka od lat trzech.
Przemyślenia restauratora8 stycznia 2024
Naprawdę nie ciężko jest mi sobie wyobrazić, jak wielkie wyzwanie mają ludzie, którzy cierpią z powodu alergii. Rozmawiam z gośćmi, którzy przyjeżdżają na urlop do Gdańska i mają olbrzymi problem ze znalezieniem restauracji, które ugotują im jedzenie zgodnie z zaleceniami dietetycznymi.
Przemyślenia restauratora3 stycznia 2024
Co osiągnęliśmy w Mannie w minionym roku? Niby niewiele, a jednak czasami te małe sukcesy cieszą najbardziej. No i szykujemy się do wielkich rzeczy w 2024!
Przemyślenia restauratora12 grudnia 2023
Dzisiaj będzie trochę o zespole w Mannie, bo uważam, że jest naprawdę wyjątkowy i rzeczywiście troszczy się o naszych gości. Co więcej, uważam że zgrany zespół w restauracji to klucz do wieloletniego sukcesu.
Przemyślenia restauratora8 grudnia 2023
– Pani Aniu, czy to znaczy, ze w mannie nie ma skarg od gości? – Jak radzi sobie Pani w trudnych sytuacjach w restauracji? Oczywiście, że skargi w restauracji się zdarzają. Rzadko, ale są.
Przemyślenia restauratora17 listopada 2023
Ostatnio wdałam się w dyskusję na Facebooku odnośnie priorytetów w biznesie. Pan chciał mnie przekonać, że priorytetem każdej firmy są cele finansowe i że ostatecznie zawsze ważniejszy jest zysk aniżeli misja.
Bez kategorii15 listopada 2023
Od wielu lat udoskonalamy nasze dania, szukamy nowych smaków oraz wsłuchujemy się w komentarze i sugestie naszych gości. I dzisiaj tę wiedzę chcemy przekazać dalej w ramach wegańskich warsztatów kulinarnych! Szaleństwo, prawda? Dlaczego mielibyśmy dzielić się naszymi „sekretami”?
Menu14 listopada 2023
Dzisiaj będzie trochę zwierzeń. Zanim zdziwisz się moim tokiem myślenia – zapewniam, że dotyczą one tematu wegańskich dań indyjskich w Gdańsku.
Przemyślenia restauratora9 listopada 2023
Otwierając Mannę, spodziewałam się wielu problemów. Wiadomo – otwarcie nowego lokalu to trochę jak trzęsienie ziemi. Zupełnie nie spodziewałam się jednak problemu, z którym poniekąd zmagamy się do dzisiaj. Czy naprawdę jest to największy problem w restauracji? Na pewno jest jednym z najbardziej frustrujących.
Przemyślenia restauratora21 października 2023
– Ania, twoje kelnerki wspaniale sprzedają. Jakie szkolenia sprzedażowe przechodzą?Tuż po otwarciu restauracji usłyszałam takie pytanie od jednego z właścicieli pewnej (nieistniejącej już) wegańskiej sieci fast food. Zaśmiałam się głośno. Szczerze? Nie cierpię szkoleń sprzedażowych. Samo słowo „sprzedaż” sprawia, że włosy stają mi dęba.
Przemyślenia restauratora1 września 2023
Dziś będzie trochę prywaty, ale o temacie bardzo ważnym dla każdego lidera i managera – o osobach, od których uczymy się i które są dla nas przykładem oraz źródłem inspiracji.Pierwszą pracę w restauracji zaczęłam w 2003 roku w Londynie. Od tego czasu zawsze pracowałam w tej branży. Miałam wiele doświadczeń, złych i dobrych.
Przemyślenia restauratora17 czerwca 2023
– Czy pani jest właścicielką? – Tak – odpowiadam. – Ojej, wielkie gratulacje, Manna to wspaniale miejsce, przychodzimy tu regularnie! – tłumaczy gość.Ostatnio takich sytuacji mam sporo, więc może się przedstawię: mam na imię Ania i jestem włascicielką Manny.
Przemyślenia restauratora17 lutego 2023
Dzisiaj będzie trochę zwierzeń. Zastanawiałam się ostatnio, który dzień w historii Manny mogłabym uznać za swoje najgorsze doświadczenie. O dziwo nie była to pewna niedziela, kiedy zalało nam restaurację tak bardzo, że musieliśmy zamknąć się na ponad miesiąc czasu. Moment wprowadzenia ograniczeń covidowych też nie.
Bez kategorii31 stycznia 2023
Pamiętacie, gdy w listopadzie byłyśmy “na delegacji” w Londynie? ???????? Wrzucałyśmy na Facebooku mnóstwo zdjęć pysznego jedzenia i pytaliście, kiedy przekujemy tę inspirację w coś pysznego w Mannie. No cóż, nadszedł ten czas: Walentynki (Gdańsk)! ????
Bez kategorii15 kwietnia 2022
Nie jest łatwo znaleźć w 100% wegańskie śniadanie w Gdańsku. Na szczęście w Mannie (centrum Gdańska) serwujemy wege śniadania od soboty do poniedziałku w godzinach 9:00 – 11:30.
Press26 lutego 2022
Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.
Menu30 kwietnia 2021
– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.
Menu9 kwietnia 2021
– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.