Your cart

Manna od kuchni Dowiedz się o najnowszych wydarzeniach w restauracji, przeczytaj najświeższe informacje i gotuj, korzystając z najnowszych przepisów naszego zespołu ekspertów.

J Czytaj więcej

Bez kategorii4 sierpnia 2024

Jak radzę sobie z krytyką?

„Logo manny wygląda jak z baru mlecznego.” – usłyszałam nie tak dawno temu od pewnej osoby.Jak radzę sobie z krytyką?

S Czytaj więcej

Bez kategorii22 lipca 2024

Sen o Warszawie

Warszawo! Nadchodzimy! Już naprawdę niebawem, obiecuję! Ostatni tydzień prażyłam się w nagrzanej stolicy, biorąc trzy prysznice dziennie i dosłownie walcząc o życie ze względu na wyniszczające temperatury i stojące w miejscu powietrze. W sumie nie dziwię się, że warszawiacy opuszczają swoje piękne miasto latem, naprawdę temperatura bywa tu nie do wytrzymania.

R Czytaj więcej
Manna 2 w Warszawie

Bez kategorii15 lipca 2024

Raport z remontu w Warszawie

Masz czasami tak, że wyjeżdżasz z domu i wydaje ci się, że czegoś zapomniałeś? Czegoś nie spakowałeś? Albo może zastanawiasz się, czy wyłączyłeś żelazko?

l Czytaj więcej

Bez kategorii8 lipca 2024

5-lecie Oksany

Cześć, z tej strony Ania Orzech, właścicielka. Od wielu miesięcy co poniedziałek piszę posta „od siebie”. Opowiadam, jak idą prace nad Manną w Warszawie, jak prowadzę biznes, jakie wartości są dla mnie najważniejsze.

R Czytaj więcej

Bez kategorii24 czerwca 2024

Raport z placu boju, odcinek 666.

„Co ze stolarzem? Znalazłaś?” – pytają mnie wszyscy dookoła. W sumie nie dziwię się, bo poruszyłam niebo i ziemię, szukając czarodzieja, który wspomógłby nas w wykończeniu Manny w Warszawie. Nasi stali goście, przyjaciele i rodzina pisali i dzwonili, podsyłali namiary na fachowców. Naprawdę wszystkie ręce poszły na pokład! Ech, aż łezka kręci się w oku, że mamy takie wsparcie.

M Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora17 czerwca 2024

Marketing w Mannie

Jest szansa, że gdybym poszła na studia marketingowe, albo – nie daj boże – na zarządzanie w gastronomii, nigdy w życiu nie otworzyłabym własnej restauracji. Ale od początku.

N Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora10 czerwca 2024

Nienajlepszy czas…

Nie mam ostatnio najlepszego humoru. Napięcie związane z remontem Warszawy rośnie. Terminy gonią, zespół się tworzy, a ja nadal nie mam daty otwarcia.

K Czytaj więcej

Bez kategorii3 czerwca 2024

Krótki raport z placu boju.

No dobra, czas przyspieszył i naprawdę powoli czuję jakby było to pole bitwy. W zeszłym tygodniu stolarz dostał wreszcie cały projekt i powiedział krótko: „to są bite dwa miesiące pracy.” W odpowiedzi zasugerowałam, aby podzielić te prace na dwóch stolarzy. Odpowiedział: „znalezienie stolarza na cito będzie graniczyć z cudem.”

W Czytaj więcej

Bez kategorii20 maja 2024

Wnętrze Manny 2 w Warszawie

– Jak będzie wyglądać wnętrze Manny w Warszawie? – spytał mnie ostatnio gość w restauracji. Jakiś czas temu pisałam, że to nie będzie kopia gdańskiej Manny. Że za wnętrze odpowiada Kacper Gronkiewicz, który znany jest z dość… hmm, niekonwencjonalnych i szalenie ciekawych rozwiązań. Pisałam też, że czerpiemy inspirację z pustyni. Jako że manna to pokarm od Boga, który otrzymał Mojżesz na pustyni, postanowiliśmy stworzyć w Warszawie pustynną oazę.

W Czytaj więcej
weganskie walentynki

Bez kategorii22 stycznia 2024

Walentynki 2024

Pamiętacie, gdy we wrześniu szefowa kuchni, managerka i właścicielka pojechały do Mediolanu? W ciągu tych kilku dni zapłonęłyśmy ❤️‍ WIELKĄ MIŁOŚCIĄ ❤️‍ do wegańskich specjałów kuchni włoskiej i postanowiłyśmy podzielić się tą miłością z Wami podczas tegorocznych Walentynek w Gdańsku.

W Czytaj więcej

Bez kategorii15 stycznia 2024

Wegańska torba Manny

– Ania, zróbmy mannowe torby płócienne! – mówiła Zorika od jakiegoś roku. – Ania, taka wegańska torba płócienna, taka z logo manny, byłaby fajnym pomysłem dla naszych gości . – powtarzała Agnieszka od lat trzech.

A Czytaj więcej
alergie i celiakia w restauracji

Przemyślenia restauratora8 stycznia 2024

Alergie i celiakia w restauracji – POV

Naprawdę nie ciężko jest mi sobie wyobrazić, jak wielkie wyzwanie mają ludzie, którzy cierpią z powodu alergii. Rozmawiam z gośćmi, którzy przyjeżdżają na urlop do Gdańska i mają olbrzymi problem ze znalezieniem restauracji, które ugotują im jedzenie zgodnie z zaleceniami dietetycznymi.

P Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora3 stycznia 2024

Podsumowanie 2023

Co osiągnęliśmy w Mannie w minionym roku? Niby niewiele, a jednak czasami te małe sukcesy cieszą najbardziej. No i szykujemy się do wielkich rzeczy w 2024!

J Czytaj więcej
zgrany zespół w restauracji

Przemyślenia restauratora12 grudnia 2023

Jak stworzyć zgrany zespół w restauracji

Dzisiaj będzie trochę o zespole w Mannie, bo uważam, że jest naprawdę wyjątkowy i rzeczywiście troszczy się o naszych gości. Co więcej, uważam że zgrany zespół w restauracji to klucz do wieloletniego sukcesu.

C Czytaj więcej
skargi w restauracji

Przemyślenia restauratora8 grudnia 2023

Czy Manna ma skargi?

– Pani Aniu, czy to znaczy, ze w mannie nie ma skarg od gości? – Jak radzi sobie Pani w trudnych sytuacjach w restauracji? Oczywiście, że skargi w restauracji się zdarzają. Rzadko, ale są. 

Z Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora17 listopada 2023

Zysk czy misja – co jest ważniejsze?

Ostatnio wdałam się w dyskusję na Facebooku odnośnie priorytetów w biznesie. Pan chciał mnie przekonać, że priorytetem każdej firmy są cele finansowe i że ostatecznie zawsze ważniejszy jest zysk aniżeli misja.

G Czytaj więcej

Bez kategorii15 listopada 2023

Gotuj jak w restauracji – wegańskie warsztaty kulinarne

Od wielu lat udoskonalamy nasze dania, szukamy nowych smaków oraz wsłuchujemy się w komentarze i sugestie naszych gości. I dzisiaj tę wiedzę chcemy przekazać dalej w ramach wegańskich warsztatów kulinarnych! Szaleństwo, prawda? Dlaczego mielibyśmy dzielić się naszymi „sekretami”?

N Czytaj więcej

Menu14 listopada 2023

Najlepsze wegańskie dania indyjskie w Gdańsku

Dzisiaj będzie trochę zwierzeń. Zanim zdziwisz się moim tokiem myślenia – zapewniam, że dotyczą one tematu wegańskich dań indyjskich w Gdańsku.

N Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora9 listopada 2023

Największy problem w restauracji

Otwierając Mannę, spodziewałam się wielu problemów. Wiadomo – otwarcie nowego lokalu to trochę jak trzęsienie ziemi. Zupełnie nie spodziewałam się jednak problemu, z którym poniekąd zmagamy się do dzisiaj. Czy naprawdę jest to największy problem w restauracji? Na pewno jest jednym z najbardziej frustrujących.

S Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora21 października 2023

Szkolenia sprzedażowe – czy działają?

– Ania, twoje kelnerki wspaniale sprzedają. Jakie szkolenia sprzedażowe przechodzą?Tuż po otwarciu restauracji usłyszałam takie pytanie od jednego z właścicieli pewnej (nieistniejącej już) wegańskiej sieci fast food. Zaśmiałam się głośno. Szczerze? Nie cierpię szkoleń sprzedażowych. Samo słowo „sprzedaż” sprawia, że włosy stają mi dęba.

O Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora1 września 2023

Od kogo się uczysz?

Dziś będzie trochę prywaty, ale o temacie bardzo ważnym dla każdego lidera i managera – o osobach, od których uczymy się i które są dla nas przykładem oraz źródłem inspiracji.Pierwszą pracę w restauracji zaczęłam w 2003 roku w Londynie. Od tego czasu zawsze pracowałam w tej branży. Miałam wiele doświadczeń, złych i dobrych.

K Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora17 czerwca 2023

Kto pisze blog „Manna od kuchni”?

– Czy pani jest właścicielką? – Tak – odpowiadam. – Ojej, wielkie gratulacje, Manna to wspaniale miejsce, przychodzimy tu regularnie! – tłumaczy gość.Ostatnio takich sytuacji mam sporo, więc może się przedstawię: mam na imię Ania i jestem włascicielką Manny.

N Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora17 lutego 2023

Najgorszy dzień w życiu restauratora

Dzisiaj będzie trochę zwierzeń. Zastanawiałam się ostatnio, który dzień w historii Manny mogłabym uznać za swoje najgorsze doświadczenie. O dziwo nie była to pewna niedziela, kiedy zalało nam restaurację tak bardzo, że musieliśmy zamknąć się na ponad miesiąc czasu. Moment wprowadzenia ograniczeń covidowych też nie.

W Czytaj więcej

Bez kategorii31 stycznia 2023

Walentynki 2023

Pamiętacie, gdy w listopadzie byłyśmy “na delegacji” w Londynie? ???????? Wrzucałyśmy na Facebooku mnóstwo zdjęć pysznego jedzenia i pytaliście, kiedy przekujemy tę inspirację w coś pysznego w Mannie. No cóż, nadszedł ten czas: Walentynki (Gdańsk)! ???? 

W Czytaj więcej
wegańskie śniadanie Gdańsk

Bez kategorii15 kwietnia 2022

Wegańskie śniadanie Gdańsk

Nie jest łatwo znaleźć w 100% wegańskie śniadanie w Gdańsku. Na szczęście w Mannie (centrum Gdańska) serwujemy wege śniadania od soboty do poniedziałku w godzinach 9:00 – 11:30.

W Czytaj więcej
wegańskie menu walentynkowe

Press26 lutego 2022

Walentynki Gdańsk 2022

Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.

W Czytaj więcej
wina wegańskie co to jest

Menu30 kwietnia 2021

Wino wegańskie – co to jest?

– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.

H Czytaj więcej

Menu9 kwietnia 2021

Historia pewnej „kaczki”

– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.