Your cart

Manna od kuchni

Dowiedz się o najnowszych wydarzeniach w restauracji, przeczytaj najświeższe informacje i gotuj, korzystając z najnowszych przepisów naszego zespołu ekspertów.

W Czytaj więcej
weganskie walentynki

Menu22 stycznia, 2024

Walentynki 2024

Pamiętacie, gdy we wrześniu szefowa kuchni, managerka i właścicielka pojechały do Mediolanu? W ciągu tych kilku dni zapłonęłyśmy ❤️‍ WIELKĄ MIŁOŚCIĄ ❤️‍ do wegańskich specjałów kuchni włoskiej i postanowiłyśmy podzielić się tą miłością z Wami podczas tegorocznych Walentynek w Gdańsku.

W Czytaj więcej

Newsy15 stycznia, 2024

Wegańska torba Manny

– Ania, zróbmy mannowe torby płócienne! – mówiła Zorika od jakiegoś roku. – Ania, taka wegańska torba płócienna, taka z logo manny, byłaby fajnym pomysłem dla naszych gości . – powtarzała Agnieszka od lat trzech.

A Czytaj więcej
alergie i celiakia w restauracji

Przemyślenia restauratora8 stycznia, 2024

Alergie i celiakia w restauracji – POV

Naprawdę nie ciężko jest mi sobie wyobrazić, jak wielkie wyzwanie mają ludzie, którzy cierpią z powodu alergii. Rozmawiam z gośćmi, którzy przyjeżdżają na urlop do Gdańska i mają olbrzymi problem ze znalezieniem restauracji, które ugotują im jedzenie zgodnie z zaleceniami dietetycznymi.

P Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora3 stycznia, 2024

Podsumowanie 2023

Co osiągnęliśmy w Mannie w minionym roku? Niby niewiele, a jednak czasami te małe sukcesy cieszą najbardziej. No i szykujemy się do wielkich rzeczy w 2024!

J Czytaj więcej
zgrany zespół w restauracji

Uncategorized12 grudnia, 2023

Jak stworzyć zgrany zespół w restauracji

Dzisiaj będzie trochę o zespole w Mannie, bo uważam, że jest naprawdę wyjątkowy i rzeczywiście troszczy się o naszych gości. Co więcej, uważam że zgrany zespół w restauracji to klucz do wieloletniego sukcesu.

C Czytaj więcej
skargi w restauracji

Przemyślenia restauratora8 grudnia, 2023

Czy Manna ma skargi?

– Pani Aniu, czy to znaczy, ze w mannie nie ma skarg od gości? – Jak radzi sobie Pani w trudnych sytuacjach w restauracji? Oczywiście, że skargi w restauracji się zdarzają. Rzadko, ale są. 

Z Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora17 listopada, 2023

Zysk czy misja – co jest ważniejsze?

Ostatnio wdałam się w dyskusję na Facebooku odnośnie priorytetów w biznesie. Pan chciał mnie przekonać, że priorytetem każdej firmy są cele finansowe i że ostatecznie zawsze ważniejszy jest zysk aniżeli misja.

G Czytaj więcej

Newsy15 listopada, 2023

Gotuj jak w restauracji – wegańskie warsztaty kulinarne

Od wielu lat udoskonalamy nasze dania, szukamy nowych smaków oraz wsłuchujemy się w komentarze i sugestie naszych gości. I dzisiaj tę wiedzę chcemy przekazać dalej w ramach wegańskich warsztatów kulinarnych! Szaleństwo, prawda? Dlaczego mielibyśmy dzielić się naszymi „sekretami”?

N Czytaj więcej

Menu14 listopada, 2023

Najlepsze wegańskie dania indyjskie w Gdańsku

Dzisiaj będzie trochę zwierzeń. Zanim zdziwisz się moim tokiem myślenia – zapewniam, że dotyczą one tematu wegańskich dań indyjskich w Gdańsku.

N Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora9 listopada, 2023

Największy problem w restauracji

Otwierając Mannę, spodziewałam się wielu problemów. Wiadomo – otwarcie nowego lokalu to trochę jak trzęsienie ziemi. Zupełnie nie spodziewałam się jednak problemu, z którym poniekąd zmagamy się do dzisiaj. Czy naprawdę jest to największy problem w restauracji? Na pewno jest jednym z najbardziej frustrujących.

S Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora21 października, 2023

Szkolenia sprzedażowe – czy działają?

– Ania, twoje kelnerki wspaniale sprzedają. Jakie szkolenia sprzedażowe przechodzą? Tuż po otwarciu restauracji usłyszałam takie pytanie od jednego z właścicieli pewnej (nieistniejącej już) wegańskiej sieci fast food. Zaśmiałam się głośno. Szczerze? Nie cierpię szkoleń sprzedażowych. Samo słowo „sprzedaż” sprawia, że włosy stają mi dęba.

O Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora1 września, 2023

Od kogo się uczysz?

Dziś będzie trochę prywaty, ale o temacie bardzo ważnym dla każdego lidera i managera – o osobach, od których uczymy się i które są dla nas przykładem oraz źródłem inspiracji. Pierwszą pracę w restauracji zaczęłam w 2003 roku w Londynie. Od tego czasu zawsze pracowałam w tej branży. Miałam wiele doświadczeń, złych i dobrych.

K Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora17 czerwca, 2023

Kto pisze blog „Manna od kuchni”?

– Czy pani jest właścicielką? – Tak – odpowiadam. – Ojej, wielkie gratulacje, Manna to wspaniale miejsce, przychodzimy tu regularnie! – tłumaczy gość. Ostatnio takich sytuacji mam sporo, więc może się przedstawię: mam na imię Ania i jestem włascicielką Manny.

N Czytaj więcej

Przemyślenia restauratora17 lutego, 2023

Najgorszy dzień w życiu restauratora

Dzisiaj będzie trochę zwierzeń. Zastanawiałam się ostatnio, który dzień w historii Manny mogłabym uznać za swoje najgorsze doświadczenie. O dziwo nie była to pewna niedziela, kiedy zalało nam restaurację tak bardzo, że musieliśmy zamknąć się na ponad miesiąc czasu. Moment wprowadzenia ograniczeń covidowych też nie.

W Czytaj więcej

Menu31 stycznia, 2023

Walentynki 2023

Pamiętacie, gdy w listopadzie byłyśmy “na delegacji” w Londynie? ???????? Wrzucałyśmy na Facebooku mnóstwo zdjęć pysznego jedzenia i pytaliście, kiedy przekujemy tę inspirację w coś pysznego w Mannie. No cóż, nadszedł ten czas: Walentynki (Gdańsk)! ???? 

W Czytaj więcej
wegańskie śniadanie Gdańsk

Menu15 kwietnia, 2022

Wegańskie śniadanie Gdańsk

Nie jest łatwo znaleźć w 100% wegańskie śniadanie w Gdańsku. Na szczęście w Mannie (centrum Gdańska) serwujemy wege śniadania od soboty do poniedziałku w godzinach 9:00 – 11:30.

W Czytaj więcej
wegańskie menu walentynkowe

Press26 lutego, 2022

Walentynki Gdańsk 2022

Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.

W Czytaj więcej
wina wegańskie co to jest

Menu30 kwietnia, 2021

Wino wegańskie – co to jest?

– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.

H Czytaj więcej

Menu9 kwietnia, 2021

Historia pewnej „kaczki”

– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.