Your cart
,

Najlepsze wegańskie dania indyjskie w Gdańsku

Dzisiaj będzie trochę zwierzeń. Zanim zdziwisz się moim tokiem myślenia – zapewniam, że dotyczą one tematu wegańskich dań indyjskich w Gdańsku.

14 listopada, 2023
3 min read

Moja historia

Zanim przeprowadziłam się do Polski, przez 13 lat mieszkałam w Londynie, z czego przez ponad trzy pracowałam jako Event Manager w jednej z najlepszych indyjskich restauracji w tym wielkim mieście.

Jako jedyna nie jadłam tam mięsa, więc zawsze dostawałam najbardziej wypasiony lunch pod słońcem ????????. Szef kuchni codziennie starał się, by „ta biedna Ania z głodu nie umarła”. Tym sposobem zostałam absolutnie rozpieszczona, jeśli chodzi o indyjską kuchnię w wersji ????vegan????.

Gdy zakończyłam pracę w tym miejscu i przyjechałam do Polski, praktycznie żadna indyjska restauracja nie była w stanie spełnić moich oczekiwań. A odwiedzałam je dość często, bo mój mąż jest wielkim pasjonatem tej kuchni. Niezależnie czy byliśmy w lokalach w Trójmieście, w Warszawie, Berlinie, czy gdziekolwiek indziej, jadłam raczej dla towarzystwa, aniżeli dlatego, że jedzenie było fenomenalne. Ale co począć, jeśli zostałam w tym temacie rozpieszczona przez jednego z najlepszych wirtuozów kuchni indyjskiej w Londynie???

Szkolenie u Mistrza

Jak tylko wpadłam na pomysł, żeby zabrać managerkę i szefową kuchni w zeszłym roku do Londynu, cobyśmy mogły zainspirować się najlepszymi restauracjami, natychmiast napisałam do TEGO szefa kuchni.

Jako że zawsze się lubiliśmy, N. zgodził się poprowadzić dla nas całodniowe szkolenie z wegańskiej kuchni indyjskiej. Efektem tego było nasze cudowne Walentynkowe Menu Degustacyjne (luty 2023).

Tak bardzo smakowały Wam wtedy te dania, że postanowiliśmy dodać trzy z nich do karty. Tak, to są te same indyjskie potrawy, których nauczył nas MISTRZ w Londynie!!!

Wiem, Manna nie jest restauracją indyjską ????‍♀️.

Nie mamy pięknych miedzianych naczyń do serwowania, zapachu drzewa sandałowego na wejściu, ani kucharzy z Indii. To sprawia, że „marketingowo” jesteśmy na przegranej pozycji w porównaniu do typowych „curry house’ów”.

Jednakże, nieskromnie powiem, że to, co znalazło się w naszym menu, to NAJLEPSZE wegańskie indyjskie dania w Gdańsku, w Trójmieście, jeśli nie w całej Polsce ????.

I pewnie Agnieszka (nasza szefowa kuchni) zaraz mi głowę urwie, bo nie lubi, gdy publicznie wychwalam jej kunszt pod niebiosa. Uważa, że wtedy goście przychodzą z wysokimi oczekiwaniami, przez co nie dajemy im szansy na pozytywne zaskoczenie.

Jak widzicie, dużo ryzykuję, pisząc w taki sposób ????.

Ale co zrobię, jeśli tak naprawdę myślę ???

P.S. Szef kuchni, który nas szkolił w Londynie, poprosił o nieupublicznianie jego imienia ze względów na prestiż pracy, jaką w tej chwili wykonuje.

P.S. Nie wierzysz mojej opinii? W ostatnich tygodniach Manna 68 została najlepszą restauracją według portalu TripAdvisor (spośród ponad 700 restauracji!). To chyba nie jest przypadek?

Subscribe and get freshly baked articles. Join the community!

Sign up for our newsletter and get a head start on the morning’s top stories.

By signing up, you agree to our Privacy Policy and Terms.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Najnowsze teksty:

Kategorie

Featured Articles

H Czytaj więcej

Menu9 kwietnia, 2021

Historia pewnej „kaczki”

– Stolik dla dwóch osób, ale tylko jedna będzie jadła – powiedziała zaraz po wejściu do restauracji elegancka kobieta.

W Czytaj więcej
wina wegańskie co to jest

Menu30 kwietnia, 2021

Wino wegańskie – co to jest?

– Jak to? Myśleliśmy, że wszystkie wina są wegańskie? No bo co oni tam niby dodają? Czerninę? – Takie komentarze zdarza mi się słyszeć po tym, jak informuję gości, że wszystkie serwowane w Mannie wina są wegańskie.

W Czytaj więcej
wegańskie menu walentynkowe

Press26 lutego, 2022

Walentynki Gdańsk 2022

Walentynki (Gdańsk) to czas, kiedy możemy dać się ponieść największej kulinarnej fantazji w roku! Specjalnie na tę okoliczność tworzymy wtedy dania, których w innych okolicznościach nie bylibyśmy w stanie zaoferować gościom – ich przygotowanie jest o wiele bardziej pracochłonne.